Rendőrségi razzia a Siemensnél

MTI
2006.11.15. 20:08

Súlyos pénzügyi visszaélések gyanújával nagyszabású razzia kezdődött szerdán a Siemens konszernnél, erősítették meg hivatalosan Münchenben, ahol a cég főhadiszállása található. A razziáról először a Spiegel Online tudósított, információi szerint a razzia a tervek szerint csütörtökön is folytatódik a tekintélyes müncheni ipari, illetve elektronikai cég több helyi irodájában, sőt Bajorország más városaiban is, ahol a Siemens ugyancsak irodákkal, illetve telephelyekkel rendelkezik.

A nyomozásban mintegy kétszáz rendőr, továbbá adóhatósági és ügyészségi képviselő vesz részt, s az irodákon kívül a vállalat több magas rangú munkatársának magánlakását is átkutatják. Értesülések szerint a hatóságok több mint harminc irodában, illetve lakásban nyomoznak.

A lap információit nem sokkal később a müncheni főügyész is megerősítette, utalva arra, hogy több alkalmazott ellen pénzek hűtlen kezelésének gyanúja merült fel. Korábban a Spiegel Online által idézett források arról számoltak be, hogy állítólag jelentős összegekről van szó, amelyeket arra használtak, hogy potenciális megrendelőknek tekintélyes megvesztegetési pénzeket fizessenek ki. Az átutalásokat a gyanú szerint részben külföldi, egyebek között svájci bankokon keresztül bonyolították. Ezzel kapcsolatban a főügyész részleteket nem közölt.

A Németország és Európa egyik legtekintélyesebb ipari-elektronikai cégének számító Siemens szóvivője elismerte, hogy a konszernnél nyomozás kezdődött, s hangoztatta, hogy a cég teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal. Azt állította ugyanakkor, hogy a Siemensnél olyan szabályozások vannak érvényben, amelyek - mint fogalmazott - összeegyeztethetetlenek megvesztegetési pénzek kifizetésével. A szóvivő kora esti nyilatkozatában utalt arra, hogy a konszern hat korábbi, illetve jelenleg is aktív munkatársa ellen merült fel a pénzügyi visszaélések gyanúja.