Felrobbant egy gázvezeték Indonéziában, nyolcan meghaltak

MTI
2006.11.23. 09:19

Legkevesebb nyolc ember meghalt, és hatan eltűntek, amikor felrobbant egy gázvezeték Indonéziában, Jáva szigetének keleti részén, közölte csütörtökön a rendőrség és a mentőszolgálat.

A mentőalakulatok további áldozatok után kutatnak. A helyi idő szerint szerda éjjel bekövetkezett robbanás megrongált egy gátat, amelyet egy, a szeizmikusan aktív szigeten fél éve kezdődött vulkanikus iszapömlés feltartóztatására építettek. A sárömlést egy földgázmezőt kutató gázfúrótorony működése indította el. A hatóságok feltételezik, hogy éppen a vastag, forró iszap súlya alatt roppant össze, majd robbant fel a föld alatti gázvezeték, amelyből több száz méter magasra lövelltek fel a lángok. A májusban kezdődött iszapömlés több mint 450 hektár területet borított be, és tízezer embert otthona elhagyására kényszerített.

A gázvezeték az állami tulajdonú Pertamina gáztársaságé. A vállalat közlése szerint a robbanás miatt szünetelni fog a gázszolgáltatás a sziget keleti részén élő fogyasztók számára. A katasztrófa Surabaya, Indonézia második legnagyobb városa közelében történt, miután nagy repedések jelentek meg a földfelszínen.