Elárverezteti a BKV a notórius bliccelő házát

MTI
2007.05.29. 09:04

Június elsejétől kétszeresére emeli a Budapesti Közlekedési Vállalat ZRt a járatain a helyszíni pótdíjat, értesült a Népszabadság. Három nap múlva ötezer forintot fizettetnek az ellenőrök azzal, aki érvényes bérlet, vagy jegy nélkül utazik a BKV járművein. Ha a helyszínen nincs ennyi az utasnál, tízezer forintos pótdíjat kell utólag befizetni, ha ezt harminc napon túl teszi, akkor húszezer a fizetendő összeg. Jócskán emelkedik a bérlet utólagos bemutatásának díja is: 2500 forintba kerül az utasok feledékenysége.

A cég szerint évente legalább tízmilliárd forinttal rövidítik meg a bliccelők a BKV-t. Öt év alatt hárommillió bliccelő adott meg hamis címet az ellenőröknek, és csak 1,2 millió bliccelő igazolta magát érvényes személyi igazolvánnyal - a büntetés csak az ő esetükben hajtható be. Ez azonban nem egyszerű, egy megrögzött bliccelő két és fél millió forintnyi büntetést halmozott már fel, a BKV most az utas házának elárvereztetésére készül.

A bliccelés visszaszorításán dolgozó BKV tervei közt többek között az is szerepel, hogy bevezetik a felszíni járatokon az első ajtós felszállás rendszerét.