Erdőtüzek pusztítanak Görögországban

MTI
2007.06.28. 14:35

Két ember életét vesztette csütörtökön a Görögországban pusztító erdőtüzekben. Az eset az ország középső részén található Vólosz város mellett történt: az áldozatok gépkocsiját körülzárta a tűz, és ők az autót elhagyva hiába próbáltak kimenekülni a lángok közül.

Az egy hete tartó rekkenő hőségben számos kisebb-nagyobb tűzgóc keletkezett Görögországban. A Vólosz melletti erdőtűzben több tucat tűzoltó harcol az erős szél szította lángok ellen, tűzoltó repülőgépek támogatásával. Egy másik, nagy kiterjedésű erdőtűzben - ugyancsak az ország középső részén - mintegy száz tűzoltó harcol a lángokkal, miközben a levegő hőmérséklete hetedik napja makacsul negyven fok fölött van.

Súlyos a helyzet az Athéntől száz kilométerre északra fekvő Dervenokhoria környékén, az erdőtűz oltását itt is erős szél nehezíti. Ráadásul a fenyőerdőben felrobbant egy világháborús akna, és félő, hogy több ilyen robbanószerkezet van még ott. A hatóságok azt gyanítják, hogy a Dervenokhoria melletti erdőtűz okozója egy villanypóznánál történt robbanás volt, amelyet a kánikula miatt túlmelegedett transzformátor okozhatott.

Leszámítva a két csütörtöki áldozatot, a 110 éve legerősebb görögországi hőhullámban eddig tíz ember halt meg, többségük szívrohamban. Hasonló okok miatt Cipruson négy ember halálozott el.