Árvíz: 200 embert telepítettek ki Morvaországban

MTI
2007.09.07. 09:44

Mintegy 200 személyt telepítettek ki péntekre virradóra Észak-Morvaországban, ahol a kiadós esőzések következtében megáradtak a helyi patakok, és részben elöntöttek néhány települést.

Meteorológiai jelentések szerint a régióban, ahol harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, az éjjel több mint 300 milliméter eső esett, ami rendkívüli módon megemelte a helyi folyócskák, patakok szintjét. A víz számos helyen elöntötte az utakat is, és fennakadásokat okozott a közlekedésben. Lezárták egy cseh-lengyel közúti határátkelőt is.

A régiót akár százéves rekordot megdöntő árvíz is érheti. A legnagyobb veszélyben az Odra folyó menti települések vannak. A helyi hatóságok mindenütt megerősítették a gátakat. A védekezési munkálatokba a katonaság is bekapcsolódott.

Hasonló árvízproblémák vannak még Dél-Csehországban is, ahol szintén megáradtak a folyók és patakok. Több helyen is harmadfokú árvízkészültséget rendeltek el, s egyes falukban homokzsákokkal erősítették meg a gátakat. Bár a víz több családi házat, gazdaságot és utakat is elöntött, kitelepítésre egyelőre nem volt szükség - jelentette a közszolgálati cseh televízió.