Szomáli kalózok elfoglaltak egy japán tartályhajót

MTI
2007.10.29. 11:03

Szomáli kalózok hatalmukba kerítettek a kelet-afrikai ország partjaitól nyolc tengeri mérföldre egy japán tartályhajót 23 főnyi legénységével együtt. Az akciót vasárnap hajtották végre. Egyelőre a hatóságok nem tudják, milyen követeléseik vannak a kalózoknak. A japán tulajdonú, panamai bejegyzésű hajó legénysége dél-koreai, fülöp-szigeteki és mianmari illetőségű.

A Nairobiban székelő kelet-afrikai tengeri segélyprogram vezetője, Andrew Mwangura szerint a szomáliai partok közelében legalább öt jól szervezett kalózcsapat garázdálkodik. A japán hajóval együtt az elmúlt hetekben összesen öt hajó került feltehetően kalózok birtokába. A múlt héten egy Comore-szigeteken bejegyzett teherszállító hajó tűnt el, ugyancsak nincs hír két tanzániai halászhajóról és egy tajvani hajóról.

Mwangura elmondta, hogy a szervezet minden hajót figyelmeztet: a bizonytalan helyzet miatt legalább 200 tengeri mérföldre tartsák magukat távol a szomáliai partvidéktől, azok pedig, akiknek kapcsolatuk van a kelet-afrikai országgal, mint például az ENSZ világélelmezési programjának, csak kísérettel közelítsék meg a partokat.