Megtalálták három matróz holttestét

MTI
2007.11.12. 12:12

Megtalálták hétfőn Oroszországban a hét végén a Fekete-tengeren szerencsétlenül járt tankhajó személyzetéből három ember holttestét. Orosz hírügynökségi jelentések szerint a víz a Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szorosban fekvő Tuzla-félsziget közelében dobta partra a Nahicsevan teherhajó három matrózát mentőmellénnyel a testükön. Öt másik tengerészt még keresnek.

A kénszállító tartályhajó vasárnap süllyedt el a fekete-tengeri Kavkaz kikötő vizein. A heves viharban négy másik hajót is baleset ért a térségben. Közülük az egyik, a Volga-Nyeft-139 vasárnap hajnalban kettétört a Kercsi-szorosban, rakteréből több mint ezer tonna pakura került a vízbe. A Nahicsevánról és egy másik hajóról pedig kén ömlött a tengerbe.

Oleg Mitvol, a Roszprirodnadzor (az orosz természetvédelmi felügyelet) helyettes vezetője szerint évekbe telhet a hét végi hajóbaleset-sorozat okozta környezeti kár elhárítása. "A fűtőolaj nehéz anyag, és most lesüllyed a tengerfenékre" - mondta. "Nagyon súlyos környezeti katasztrófa történt" - fűzte hozzá. A szennyezett terület két védett vízimadárfaj, a vörösnyakú és a feketenyakú vöcsök vonulási útvonalán fekszik.