Autópálya felüljáró a cseh medvéknek

2008.05.14. 14:21

Nem kell immár félniük a jövőben az észak-morvaországi Ostrava környékére vetődő medvéknek, ha biztonságosan át akarnának kelni a most épülő D47-es autópályán: a regionális közlekedési alap félmilliárd koronás azaz ötmilliárd forintos költséggel korszerű felüljárót épít nekik. Az a tény, hogy a régióban már egy évszázada senki sem látott egyetlen medvét sem, a sztrádaépítőket nem zavarja.

A felüljáró építését a környezetvédelmi szervezetek vitték keresztül. a regionális alap is belegyezett, mert hasznos dolognak tartja. Pedig levéltári dokumentumok szerint az észak-morvaországi régióban az utolsó medve 1893-ban esett áldozatul a korabeli vadászoknak Hukvaldyban, az ottani püspöki nagybirtokon.

Más feljegyzések szerint még 1908-ban is láttak egy medvét a Beskydek hegységben Baraní település környékén, de az a mackó állítólag visszament Szlovákiába, amely akkor még Felső-Magyarország volt. Barnamedvét szabadban a régió, sőt az egész mai Cseh Köztársaság területén aztán ötven éven keresztül senki sem látott. Néhány barnamedve a II. világháború utáni években újra feltűnt ugyan, de azóta is olyan ritkák, mint a fehér holló.