Vasárnaptól nejlonszatyorstop Kínában

MTI
2008.05.30. 16:15

Vasárnap életbe lép az a rendelkezés, amely korlátozza nejlonszatyrok forgalmazását Kínában. A zöld olimpiát ígérő kínai kormánynak ez a rendelkezése is a környezet, valamint a takarékosság jegyében fogant. A kabinet azzal indokolta a szigorú rendelkezést, hogy az ország hatalmas mennyiségű műanyag szatyrot használ évente, és ez megkönnyíti ugyan a vásárlók dolgát, ám a vékony zacskók súlyosan környezetszennyezőek és fölöslegesen sok energiát, valamint nyersanyagot pazarolnak el gyártásukhoz.

A környezetet legjobban szennyező, a városokat, a tájat leginkább elcsúfító könnyű, 0,025 milliméter, vagy ennél vékonyabb műanyagból készült tasakok gyártása, forgalmazása, illetve használata esik tilalom alá. A többi műanyagtáskáért pénzt kell kérniük a kerekedőknek, ezen felül forgalmukat komoly adóterhekkel kívánják visszaszorítani, ugyanakkor az újrafelhasználható termékek támogatásával ösztönzik a környezettudatos termelést.

A kínaiak naponta 3 milliárd, gyakorlatilag elpusztíthatatlan nejlonszatyrot használnak, a szakértők becslése szerint a műanyag zacskók forgalma 30 százalékkal csökkenhet az intézkedés hatására a jelenlegi évi 1,6 millió tonnáról. Írországban - ahol az elsők között vezettek be hasonló tilalmat - 90 százalékkal esett vissza a nejlonszatyrok használata a Waste Watch környezetvédelmi nonprofit-szervezet szerint. Több afrikai országban is tiltják az ultravékony műanyagból készült műanyag zacskók használatát.