Lecsófőző Guiness-rekord Gárdonyban

MTI
2008.05.31. 20:30
Megaserpenyőben több mint 3800 adag biolecsót főztek meg szombaton Gárdonyban, az I. Országos Öko Expo és Bio Fesztivál résztvevői; ezzel megdöntötték a lecsófőzés eddigi 3200 adagos világrekordját - közölte az MTI-vel a program főszervezője.

A Guiness-rekordot hitelesítették, a hatalmas adag biolecsó nagy részét pedig a rendezvény vendégei jó ízűen elfogyasztották - tette hozzá Bálint György.

A rekordert - mivel az üvegházi paprika még drága - ezer, egyenként hétszáz grammos biolecsó konzervből készítették. Valamennyi hozzáadott ízesítő, illetve hozzávaló biokészítmény, és bioalapanyag volt - tette hozzá a főszakács.

A biolecsóhoz negyven liter olajon, csaknem 100 kiló hagymát dinszteltek meg, és az ételt 100 kiló kolbásszal és virslivel, valamint 15 kiló füstölt szalonnával ízesítették - mondta el Vernes Ibolya, a törökbálinti Biogastro Kft. vezetője, aki egyébként tavaly nyitotta meg a biokonyháját.

A rendezvény színhelye, a gárdonyi Sportbeach "biostrand" lesz, bioételeket kínáló büfét nyitnak, a térvilágításhoz szükséges villamos energia előállításához mini szélerőmű építését tervezik, a zuhanyozók melegvíz-ellátását napkollektorokkal akarják biztosítani.