Az IMF vezetője bocsánatot kért

2008.10.21. 06:26

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője bocsánatot kért a szervezet dolgozóitól, amiért házasságon kívüli viszonyt folytatott egyik beosztottjával, egy magyar nővel - adta hírül hétfőn internetes kiadásában a The Wall Street Journal című tekintélyes amerikai üzleti lap.

"Elnézést kérek, nagyon sajnálom, ami történt" - írta Dominique Strauss-Kahn az IMF dolgozói kollektívájának küldött elektronikus levelében. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem élt vissza hivatali helyzetével. Bocsánatot kért a magyar nőtől - akiről azt írta, hogy tehetséges közgazdász -, valamint feleségétől és családjától is.

Az IMF júliusban megbízott egy jónevű ügyvédi irodát, hogy vizsgálja meg, Strauss-Kahn nem részesítette-e szabályellenes módon előnyökben volt beosztottját. a nő augusztusban munkahelyet váltott, jelenleg a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál (EBRD) dolgozik.

A vizsgálat várhatóan október végén zárul. Az 59 éves volt francia pénzügyminiszter Strauss-Kahnt tavaly szeptemberben választották meg az IMF élére. Egy hasonló ügy, élettársának jelentős fizetésemeléssel járó előléptetése miatt volt kénytelen távozni tizenöt hónapja Paul Wolfowitz volt amerikai védelmiminiszter-helyettes az IMF társintézményének, a Világbanknak az éléről.