Elfogták a temerini magyarellenes jelszavak felíróját

MTI
2008.11.08. 20:55

Rendőrkézre került a vajdasági Temerin magyarellenes falfirkáinak szerzője, jelentette szombaton a Vajdaság Ma hírportál. Értesülése szerint a rendőrség bűnvádi feljelentést tett Miloš V. temerini lakos ellen azzal az alapos gyanúval, hogy sértő jelszavak kiírásával nemzeti gyűlölet szításának a bűncselekményét követte el. Miloš V. péntekre virradó éjszaka betört egy helyi festékboltba, ahonnan fekete festékszóró flakont vitt el és szerb nyelvű, a magyarokat halállal fenyegető jelszavakat festett több, a temerini főutcán lévő családi házra, egyéb épületre. A Vajdaság Ma úgy tudja, hogy a rendőrség gyorsan a nyomára jutott és letartóztatta.

Az eset óriási felháborodást váltott ki a vajdasági magyarság politikai képviselőinek körében. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) hírlevele számolt be róla először, és Csorba Béla, a párt alelnöke, temerini körzeti szervezetének elnöke azt írta, hogy ez volt az utóbbi hónapok legsúlyosabb magyarellenes provokációja a településen. Azt jelzi, hogy a soviniszta indulatok bármelyik pillanatban életre kelhetnek mindaddig, amíg az elkövetőkkel az államhatalmi szervek kesztyűs kézzel bánnak, tette hozzá.

A vajdasági magyar pártok és civil szervezetek pénteken egy - más kérdésben rendezett - szabadkai tanácskozáson együtt, közfelkiáltással ítélték el "az újabb súlyos magyarellenes provokációt" - emlékeztetett a Vajdaság Ma.