Gondolával keltek át a La Manche csatornán

MTI
2001.07.29. 17:49
Gondolával kelt át vasárnap két olasz hajós a Nagy-Britanniát Franciaországtól elválasztó La Manche csatornán. A 60 éves Vittorio Orio reggel 6 órakor indult Dover partjairól, Enzo Liszka nevű kísérőjével, és több mint hétórai evezés után baj nélkül kötött ki délután a 35 kilométerre lévő túlparton. Az egységnek sűrű ködben kellett átmanővereznie a világ legforgalmasabb hajózó útvonalán, de probléma nélkül megúszták az utazást.

A brit és a francia hatóságok csak azzal a feltétellel engedték meg a történelmi átkelést, hogy a gondolát kísérőhajó követi. A két gondolás már a múlt héten meg akarta tenni a távot, de akkor még nem sikerült megszervezni a biztonsági kíséretet. Most azonban akadt egy önkéntes ausztrál vitorlázó, aki vállalta, hogy átkíséri őket a szoroson. Liszka a sikeres átkelés után azt mondta újságíróknak: evezés közben "sok-sok velencei dalt énekeltünk, hogy jól érezzük magunkat". Oriót és társát a calais-i kikötőben ujjongó velencei barátok és gondolás kollégák tömege várta.

A vállalkozás célja jótékonysági pénzgyűjtés volt: Orio és Liszka a ritka betegségek kezelésére létrehozott vicenzai intézet javára gyűjt. Az intézmény olyan betegeket kezel, akiknek gyógyítását nem fedezi az olasz egészségbiztosítás.