Börtönt kaphat a saját házát felgyújtó nyíregyházi képviselő

MTI
2002.01.09. 20:12
Közveszély okozásáért és hatóság félrevezetéséért első fokon négy és fél év szabadságvesztésre ítélte a Nyíregyházi Városi Bíróság szerdán azt a volt helyi önkormányzati képviselőt, aki önmaga házát gyújtotta fel, majd megpróbálta másokra terelni a bűncselekmény elkövetését.

Tarnavölgyi György, a Nyíregyházi Független Képviselők Egyesületének egykori önkormányzati frakcióvezetője a múlt év április 1-én éjjel gyújtotta fel családi házát.

(Miután fény derült tettére, önként lemondott képviselői mandátumáról.) Kezdetben azt mondta az ügyben eljáró rendőröknek, hogy ismeretlenek törtek rá otthonában, megkötözték és egy székbe kiültették az udvarra, mielőtt a lakását benzinnel lelocsolták és felgyújtották.

Néhány nap múlva sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a történtek előtt többször kapott fenyegető tartalmú leveleket, s azokról a rendőrséget is tájékoztatta, de védelmet nem kért, mivel semmi nem utalt arra, hogy fenyegetői drasztikus lépésre készülnek.

A rendőrség alapos nyomozással derítette ki, hogy a zsaroló leveleket a volt képviselő írta és küldte önmagának számítógépen, s ő gyújtotta fel saját házát is.

Tarnavölgyi György a vizsgálat során többször ellentmondó vallomásokat tett, majd végül beismerte tettét, amit családi és anyagi gondjaival magyarázott.