Felderítetlen a romákat ért támadások zöme

Roma Sajtóközpont
2002.01.31. 16:49
A Roma Sajtóközpont közleménye szerint a tavaly romák sérelmére elkövetett öt nagyobb sajtóvisszhangot kapott támadásból négy esetben a rendőrség úgy zárta le a nyomozását, hogy nem fogta el a tetteseket. Egyedül a jászladányi roma család házára molotov-koktélt dobókat sikerült azonosítani, akik ellen közveszély okozás miatt mára vádat is emelt az illetékes főügyészség.

Berkes Béla, a sajtóközpont munkatársa hangsúlyozta: a támadások keretében elüldözött családok több településen máig nem mertek visszatérni lakhelyükre.

A Fejér megyei Nádasdladányban hat csuklyás, a Vas megyei Gércén pedig mintegy húsz maszkot viselő támadó dobálta be roma családok ablakait februárban -- az áldozatok elmondása szerint rasszista kiáltások kíséretében. A nádasladányi ügyben -- szinte példátlanul -- etnikai csoport tagjai ellen csoportosan elkövetett bántalmazás gyanújával indított nyomozást szintén eredménytelenül zárta le a rendőrség. A nyomozók ugyanígy nem találták meg a gércei támadókat, és miután nem merültek fel olyan információk, vagy bizonyítékok, melyek a tettesek kilétére vezette volna a hatóságokat, pár hónap után befejezték a vizsgálatot.