Ombudsmani vizsgálat Terry Black ügyében

Népszabadság
2002.02.14. 09:18
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból vizsgálatot rendelt el Terry Black ügyében - nyilatkozta a napilapnak Mester Csaba, a transzszexuális előadóművész jogi képviselője. Ismertetése szerint Takács Albert ombudsman kedden levélben tájékoztatta a vizsgálat megindításáról.

A jogi képviselő úgy tájékoztatott: az állampolgári jogok biztosánál beadványban jelzi, hogy az ügy mely pontjait tartja különösképpen aggályosnak. Mester Csaba hozzátette: jóllehet a dokumentumokból jogilag nem derül ki, de nyílt titok, hogy ügyfelét mássága miatt érte megkülönböztetés az örökbefogadási eljárás során. Emlékeztetett arra, hogy mindaddig rendben folytak a dolgok, amíg Harrach Péter szociális és családügyi miniszter fel nem háborodott a transzszexuális ember örökbefogadási igényén.

Az ügyvéd szerint a gyermeknevelésnek és a nemi identitásnak semmi köze nincsen egymáshoz. A gyámhivatal megismételt alkalmassági vizsgálata is rámutat, hogy a gyermek nemi identitását nem determinálja örökbe fogadó szülőjének szexuális beállítottsága.