Felszámoltak egy magyar-román embercsempész-hálózatot

MTI
2002.03.17. 21:43
A román határrendőrség felszámolt egy embercsempész-hálózatot, amelynek tagjai főként Afrikából és Ázsiából érkezett menekülteket juttattak át Romániából Magyarországba - jelentette be vasárnap a romániai Bihar megye határrendőrségének szóvivője. A rendőrség közleménye szerint a hatóságok őrizetbe vettek egy Romániában élő afganisztáni, két pakisztáni, valamint két román állampolgárt.

A hálózat a bukaresti menekülttáborokban "toborozta" ügyfeleit. A Nyugatra tartó menekülteket előbb a Bihar megyei Hegyközcsatár községbe vitték, ahol a Naghi házaspár házában töltöttek néhány napot, amíg egy-egy csoport összeállt. A házaspár otthonában tartott házkutatás során számos, főként hamisított ideiglenes tartózkodási engedélyt, a házban megfordult menekültek után maradt személyes tárgyat, ruhát találtak.

A házaspár vallomása szerint a hálózatot Bihar megyében egy Ionel Galea nevű helybéli lakos irányította. Galeát már február végén előzetes letartóztatásba helyezték a határtérség biztonságának megsértése és jogosítvány nélküli autóvezetés miatt, de a múlt hét elején szabadlábra helyezték. Azóta nyoma veszett, most körözést adtak ki ellen. A román központi sajtó már március elején beszámolt arról, hogy a román-magyar határ Bihar és Szatmár megyei szakaszán valóságos iparággá lett az embercsempészet.