Felrobbanhatnak egy budapesti gázüzem palackjai

2002.04.03. 12:41
Kigyulladt 12 acetilén gázpalack a X. kerületi Noszlopy utcában, a Messer Hungarogáz gázpalackozó üzemében - tájékoztatott a tűzoltóság. A tűzoltók jelenleg a palackok hűtésén dolgoznak, igen veszélyes körülmények között, ugyanis a telepen több ilyen gázpalack is található. A szakemberek egy hőkamerával vizsgálták, elindult-e már a robbanáshoz vezető vegyi folyamat. A mérés szerint mindenképpen bekövetkezik a robbanás, ezért értesítették a rendőrség speciális egységét, mely mesterlövészek segítségével "kilövi" a felhevült palackokat. Ha sikerül a kellő hőfok alatt tartani a többi palackot, akkor nem következik be láncreakció. A környéket lezárták, mivel nem messze az üzemtől található egy benzinkút is.

A palackokat előzőleg nyomásellenőrzésre vitték be az üzembe. A dolgozók egy hatalmas durranásra lettek figyelmesek: az egyik fémrekesz begyulladt. Egy rekeszben tizenkét palack van; az égő rekeszt targoncával az udvar közepébe vitték.

Jelenleg a mesterlövészek lövik a palackokat: két lövész két lövést ad le egy palackra. Furcsa jelenség, hogy a palackok a kilövés után újra belobbanak, ám ezeket a tűzoltók már öt perc alatt el tudják oltani, de akkor újra ki kell lőni őket. Összesen hat palackot akarnak kilőni.