Kávé a lyukas fogak ellen?

Népszava
2002.04.17. 06:17
Elképzelhető, hogy a kávé megvédheti fogainkat a pusztulástól. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy egyes összetevői meggátolják a baktériumok lerakódását, ami az első lépés a lyukas fogak kialakulásának folyamatában. A fogbetegségek fő okozója a fogkő, mely mikroszkopikus lények összetett ökorendszeréből jön létre, ezt szokás biofilmnek nevezni. A baktériumok savat termelnek, ami lassan lemarja a fog zománcát, és lyukak keletkeznek. A kávéban található klorogénikus sav, nikotinsav, és trigonellin viszont megakadályozza a szuvasodást okozó streptococcus-mutánsok letelepedését a fogfelszínre - állítja az olaszországi Anconai Egyetemről Carla Pruzzo professzor és csapata. Hátravannak még az állatokon és embereken végzendő kísérletek, ahol kiderülhet, mindez hogyan működik a valóságban.