Elsőre nem oszlatták fel a francia szcientológusokat

MTI
2002.05.17. 17:41
A párizsi büntetőbíróság pénteken kihirdetett ítéletében elmarasztalta a Szcientológia Egyház egyik szervezetét, de nem hozott döntést a jogi személyként első ízben perbe fogott szekta feloszlatásáról. A bírósági határozat szélhámossági kísérletben valamint a tájékoztatási törvény és a magánélet szabadságának megsértésében találta bűnösnek a szcientológusok Ile-de-France-i szervezetét, amelyet nyolcezer euró pénzbüntetéssel sújtott. További kétezer euró megfizetésére kötelezte a csoport vezetőjét.

A párizsi régióban tevékenykedő szervezet ellen két magánszemély, a szekta volt tagjai tettek feljelentést. Panaszuk szerint a szekta 10 évvel ezelőtti távozásuk és kifejezett tiltakozásuk dacára rendszeresen bombázta őket hazug propagandaanyagaival, beavatkozott magánéletükbe, így álláspontjuk szerint a szektaellenes törvényben bűncselekménynek minősített "szellemi manipulációnak" voltak kitéve. A párizsi szcientológus csoport azzal védekezett, hogy elfelejtették kitörölni regisztrációjukból az egyházukból távozott személyek adatait.

A francia nemzetgyűlés által 2000-ben megszavazott törvény értelemében mentális manipulációt elkövető szervezet kétszeri elmarasztalás után feloszlatható. Franciaországban a most lezárult per az első, amelyben jogi személyként idézték a törvény elé a Szcientológia Egyházat.