Földrengés a romániai Újmoldovában

MTI
2002.05.25. 18:00
A romániai Krassó-Szörény megye Újmoldova nevű bányavárosa körzetében péntekről szombatra virradóra a Richter skálán mért 4,8-as földrengés volt. Öt ember megsebesült, több épület megrongálódott.

A viszonylag kicsi, mindössze tíz kilométeres mélységben levő rengésfészket a közeli Duna medre alattinak érzékelték a rengésmérő berendezések. A felszíni mérési adatok szerint a rengésfészek fölött elhelyezkedő térségben a Mercalli skála szerinti 6,5-es földmozgást észleltek. Újmoldovában több épület ablakai betörtek, néhány házkémény ledőlt, több épületen repedések keletkeztek, a falakról hullt a vakolat.

Román földfizikai szakértők szerint a térségben nem ritkák a hasonló erejű "felszíni kéregmozgásnak" nevezett rengések, amelyek nem szoktak nagyobb pusztítást okozni, de viszonylag magasan elhelyezkedő rengésfészkük miatt nagy riadalmat keltenek a lakosság körében.

A Krassó-Szörény megyei katrasztrófabizottság megkezdte a helyszínen a keletkezett károk felmérését - jelentették szombaton román hírforrások.