Ukrajnai bányatűz: 35 halálos áldozat

MTI
2002.07.08. 07:04
A Donyeck megyei Ukrajina bányában vasárnap megtalálták a bányatűz miatt a mélyben rekedt és megfulladt harmincöt bányász holttestét - közölte az állami munkavédelmi felügyelet. A rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatása szerint az áldozatokra a föld alatti csillékben bukkantak rá.

Két bányász állapota válságos, intenzív osztályon ápolják őket, hetet pedig különböző fokú égési sérüléssel kezelnek az erre szakosodott gyógyintézményben - közölte a megyei munkaügyi főosztály. A tüzet gyakorlatilag sikerült eloltani, csak a szállítószalag izzik mintegy hétszáz méter mélységben. Az ukrán bányában vasárnapra virradó éjszaka tűz ütött ki 670 méter mélységben. Az előzetes vizsgálatok eredményei szerint a szállítószalag fejrészén felhalmozódott szénpor kigyulladása okozta a tüzet.

A baleset körülményeinek kivizsgálására Oleh Dubina miniszterelnök-helyettes vezetésével tárcaközi bizottságot hoztak létre. Leonyid Kucsma elnök vasárnap este utasította Szvjatoszlav Piszkun főügyészt, hogy személyesen utazzon a helyszínre a tragédia okának tisztázására - tájékoztatott hétfő reggel az államfő szóvivője.