Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Borsodban kritikus a helyzet

2003.02.06. 12:44
Számos utat lezártak országszerte a havazás miatt. Továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb a helyzet, ahol 100 mellékút járhatatlan: a megye szerint indokolt lenne a vészhelyzet kihirdetése. Szabolcsban megfagyott egy idős ember. Szerdán a fővárosban 21 centiméter hó esett, s az éjszaka 100 munkagép takarította a havat a főútvonalakon, így a fővárosi útvonalak jól járhatóak. Nagy késésekre kell számítani a vasúti közlekedésben.
Budapesten a tömegközlekedés zavartalan - nyilatkozta Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság szóvivője csütörök reggel az MTI-nek. Jutott erő már a fontosabb mellékútvonalakra is, így a kenyérgyárak, kórházak, rendelőintézetek és egyéb jelentősebb közintézményekhez vezető utakat is tisztították.

Száz munkagép dolgozik a fővárosi utakon

Mivel az előrejelzések csütörtökre is jósoltak havazást, a FKF Rt. továbbra is vesz fel kézi hómunkásokat. Amennyiben eláll a havazás, a munkagépek további mellékutakon és a lakótelepeken is megkezdik a hóeltakarítást. Reggeltől várhatóan ismét száz munkagép dolgozik a fővárosi utakon, gyakorlatilag melegváltással folytatják a munkát, s a műszakiak is állandóan szolgálatban vannak, hogy biztosítsák a munkagépek bevethetőségét, üzemképességét. Szegedi Péter újólag arra kérte a budapesti tömbházfelügyelőket és magánház-tulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszt folyamatosan takarítsák, elkerülendő a gyalogosbaleseteket.

Budapesten csütörtökön reggel a BKV valamennyi járata elindult. Lényegében zavartalanul közlekedtek az autóbuszok a hegyi vonalakon is.

Tanítási szünet
Csütörtökre Nyíregyháza összes közoktatási intézményben tanítási szünetet rendeltek el, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye többi iskolájában pedig a szünet elrendeléséről a fenntartó dönthet. A Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) csütörtök reggeli közleménye szerint a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola főigazgatója a bejáró hallgatóknak engedélyezte a távolmaradást. A bizottság az oktatási intézmények fenntartóinak javasolja továbbá, hogy településük és környéke közlekedési viszonyait, a havazás okozta gondok hatását mérlegelve, saját hatáskörben döntsenek a részleges vagy teljes oktatási szünetről, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően.
A KKB kéri az oktatási intézmények vezetőit, hogy a tanulók, a hallgatók csütörtöki és pénteki késését, távolmaradását fogadja el igazolt késésnek, illetve távolmaradásnak. - A bizonytalan közlekedési helyzetre tekintettel a szülők mérlegeljék azt, hogy elengedhetik-e gyermeküket iskolába. Ha úgy döntenek, hogy biztonságosabb otthontartásuk, nem kell igazolatlan hiányzástól tartaniuk - áll a közleményben.

Változatlan erősséggel havazott csütörtök reggel Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, valamint Győr-Moson-Sopron megyében - tájékoztatta az MTI-t az Útinform ügyeletese. Komárom térségében viharos erejű a szél, így különösen nehézkessé vált a közlekedés az M1-es autópályán. A többi autópályán is gondot okoz a havazás.

Borsod megyében 68 út járhatatlan

A legkritikusabb a helyzet változatlanul Borsodban. Valamelyest mérséklődött a szél és csökkent a havazás intenzitása csütörtök délelőttre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ennek ellenére 102 település még mindig a hó fogságában van és 68 út járhatatlan. A megyei közútkezelő társaság tájékoztatása szerint jószerivel az egész megyében kritikus a helyzet.

Az alsóbbrendű utak többsége járhatatlan a megyében, de megbénult a forgalom a 37-es számú főközlekedési úton is, Miskolc és Szerencs között. A Borsod Volán Rt. 202 járata nem indult el csütörtök délelőttig, főleg a Mezőkövesd, az Encs, a Tiszaújváros és a Sátoraljaújhely környéki buszok kénytelenek vesztegelni.

Beszakadt egy üzemi csarnok teteje a rárakódott hó súlya alatt Sátoraljaújhelyen csütörtök délben, a romok között három embert keresnek. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a gyár munkásai mellett két tűzoltóautó személyzete dolgozik a helyszínen, és hamarosan polgári védelmi egységek is érkeznek.

A megye szerint vészhelyzet van

Továbbra is indokoltnak tartaná a vészhelyzet kihirdetését Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes részeire a megyei védelmi bizottság. A Kormányzati Koordinációs Bizottság szerint azonban erre nincs ok.

Kormos Dénes, a védelmi bizottság alelnöke elmondta: miután tovább súlyosbodott a helyzet a megyében, elsősorban a dél-borsodi térségben, a Bodrogközben és Zemplénben, úgy vélik, helyesen döntöttek akkor, amikor vészhelyzet kihirdetését kezdeményezték a kormánynál.

Utasítás a hóhelyzet felszámolására
A rendkívüli időjárásra való tekintettel a Kormányzati Koordinációs Bizottság elrendelte a különböző szervek feladatait az országban kialakult időjárási válság mielőbbi rendezése érdekében - jelenti a HavariaPress.

A rendőrség elsődleges feladata az utakon rekedt autósok mielőbbi kimentése, valamint, hogy az elakadt járművek okozta baleseti kockázatot csökkentsék és amennyire lehet őrizzék az elhagyott járműveket. A határőrség feladata, hogy az országba belépő kamionoknál ellenőrizzék a hólánc meglétét és az indokolt régióban azok használatát. A katasztrófa védelmi szervezetek legfőbb feladata az érintett útszakaszok mentén melegedőhelyek felállítása, a különösen veszélyeztetett megyékben életmentő konvojok létrehozása a honvédség segítségével, illetve a megközelíthetetlen települések élelmiszerrel való ellátása.

- Tudomásul vesszük a bizottság döntését, bár azzal nem értünk egyet - tette hozzá az alelnök. Közölte, hogy csütörtökön, még a délelőtti órákban katonai segítség érkezik a megyébe. Debrecenből terepjárókat várnak, és több helikopter érkezését is jelezték. A nehéz katonai terepjárók az utak megtisztításában is segédkeznek. Az utakon sok keresztbefordult, árokba csúszott kamiont kell kimenteni, ezek ugyanis akadályozzák a hóekék és hómarók munkáját.

Hajdú-Bihar megye északi részén folyamatosan havazik és erős a szél, de a térségben valamennyi főközlekedési út két nyomtávon járható. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese beszámolt arról is, hogy a szerdán délben Földes térségében árokba csúszott veszélyes anyagot szállító kamiont éjszaka sikerült kimenteni. Minimális mennyiségű veszélyes anyag került a földre, amit a szakemberek ártalmatlanítottak, s a kamion hajnali háromnegyed 3-kor Ártándnál Románia felé elhagyta az országot.

Szabolcsban megfagyott egy ember

Ismét intenzívvé vált a hóesés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a csütörtök délelőtti órákra 26 alsóbbrendű út vált járhatatlanná, míg három főút - közte a 36-os számú, Nyíregyháza és Tiszavasvári között - csak egy nyomon járható. Tizenhét tanyai településre vezető bekötőút szintén járhatatlan Nyíregyháza, Kálmánháza, Nyírtelek, Ibrány, Nagyhalász, Tiszatelek és Dombrád körzetében.

Egy idős embert holtan találtak a hozzátartozói paszabi lakásának behavazott udvarán csütörtökön. A férfi feltehetően háziállatait akarta megetetni, az udvaron elesett, és az elsődleges orvosi vélemény szerint kihűlt.

Két Heves megyei település megközelíthetetlen

A Heves megyei Átány és Kisköre a hóakadály miatt megközelíthetetlenné vált - jelenti a HavariaPress. A két település összes bekötõútja minden irányból megközelíthetetlen és le van zárva. Az M3-as autópálya Heves megyei szakaszán hókásás. Az autópályán a leállósávok és a pihenõhelyek nem használhatóak, a lehajtók egy sávban járhatóak. A Volán a megyén kívüli járatait a Budapest-Eger között közlekedõ buszok kivételével nem indította el. A megyén belül a helyi és helyközi járatok menetrend szerint közlekednek, 10-15 perces késéssel.

Mentőautó a hó fogságában

Lényegesen romlottak a közúti közlekedés feltételei csütörtökre virradóra, illetve reggelre Komárom-Esztergom megye délnyugati részén. A már lezárt Nagyigmánd-Tárkány-Bana-Ács közötti útszakaszok mellett a hóátfúvások miatt járhatatlanná vált Kisbér környékén szinte az összes alsóbbrendű út. Hozzátette: helyenként 1,5-2 méter magasak a hótorlaszok Bakonyalján, ez az utak ellenőrzését és tisztítását is lehetetlenné teszi. Kritikus a helyzet továbbá a Bokod és Pusztavám közötti útszakaszon, valamint Kecskéd határában. Az előbbi helyen egy kombinált úttisztító gép, az utóbbin pedig egy mentőautó maradt időlegesen a hó fogságában.

Árokba csúszott egy autóbusz
Árokba csúszott a Bács Volán Rt. egyik menetrend szerinti járata Jánoshalma közelében csütörtökön a kora reggeli órákban, személyi sérülés nem történt - értesült az MTI a bajai védelmi bizottság ügyeletén. Az autóbusz Bajáról haladt Kiskunhalasra, amikor a rémi elágazásnál árokba csúszott.

Tolna megyében mérséklődött a havazás csütörtökön, de nem lehet közlekedni a Szekszárd-Decs-Várdomb, az Őcsény-Szőlőhegy, a Simontornya-Nagyszokoly-Iregszemcse, az Iregszemcse-Tab, a Nagydorog-Paks útvonalon, továbbá Felsőnána, Murga és Szentivánpuszta bekötőútjain. Egy nyomon és csak nehezen járható a 61-es út Simontornya-Tamási-Dombóvár közötti része, valamint 13 alacsonyabb rendű út. A Paksi Atomerőmű Rt. vidéki dolgozóinak egy része szerdán nem tudott hazamenni a munkahelyéről, nekik az erőműben pihenőhelyet rendeztek be, és csütörtökön ismét munkába állhatnak. Az erőműbe vezető utakat csütörtök hajnalra megtisztították, így a dolgozók és a szállító járművek bejuthatnak.

45 cm-es hó alatt Pest megye

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 4-es főúton, Fegyvernek és Kondoros között szerdán délután kamionok fordultak keresztbe, ezért több száz jármű egész éjszaka a térségben vesztegelt. A 4-es főutat Pest megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye határától lezárták, és nem engedik be a forgalmat Abony, valamint Karcag felől sem.

Az erősödő szél miatt több utat is le kellett zárni csütörtökre virradó éjszaka Budapest környékén. lezárták a Herceghalom és Biatorbágy közötti útszakaszt is, valamint reggel háromnegyed hétkor a 6-os utat Százhalombatta és Ercsi között. Általában 30 centiméteres hó borítja Pest megyét, de Monor környékén a hó vastagsága már elérte a 45 centimétert.

Malév: kisebb késések
Nem okozott komolyabb fennakadást a havazás a légi közlekedésben a Ferihegyi Repülőtéren csütörtök reggel, bár a repülők jégtelenítése miatt a Malév-gépek 10-15 percet késnek.

Az intenzív havazás miatt 7.30 órakor nem tudott elindulni Münchenbol a Malév menetrend szerint járata.

Az óránként 40 kilométeres sebességű szél és a 60-65 kilométeres széllökések miatt egyre kritikusabb a helyzet a Fejér megyei utakon, s már a főútvonalakon is nehezen tudja fenntartani a forgalmat a közútkezelő kht. A közlekedési szakemberek nyomatékosan kérnek mindenkit, hogy gépkocsival ne induljon útnak a térségben. egyre nehezebben járható a 7-es út, ahol különösen a Székesfehérvár és Szabadbattyán közötti szakaszon kritikus a helyzet, s nagy nehézségek árán tudják csak fenntartani a forgalmat a 61-es uton is. A megyében valamennyi csak mellékúton elérhető település megközelíthetetlen.

Országszerte szünetelnek, vagy késnek a vonatok

A rendkívüli téli időjárás miatt a MÁV szinte valamennyi vasútvonalán késésekre kell számítani - jelenti a HavariaPress. A tervek szerint elindítják a vonatjáratokat, de egy-két helyi vonat várhatóan kimarad a menetrendből, például a budapesti elővárosi forgalomban. A vasúttársaság vonalhálózatán folyamatosan dolgoznak a hóekék, hókotró-járatok, valamint a hó eltakarító munkások.

A hóakadályok miatt szünetel a vonatközlekedés Nyíregyháza-Nyíradony vasútvonalon, a Nyíregyháza-Herminatanya-Balsa illetve a Dombrád vonalszakaszon. Nem járnak a szerelvények a Kecskemét-Kiskőrös, illetve a Kecskemét-Kiskunmajsa között, valamint a Balatonfenyvesi kisvasúton sem. A rendkívüli hóesés és erős szél miatt a vonatpótló autóbuszok sem tudják szállítani az utasokat Kunszentmiklós-Tass-Dunapataly vasútvonalon, valamint a Pincehely-Tamási és a Dombovár-Lepsény szakaszokon. Az egész országban tapasztalható késések miatt a MÁV arra kéri az utasokat, hogy az indulás előtt mindenképpen érdeklődjenek az ingyenesen hívható 06-80-204-281-es zöldszámon.

  • Szeged legszebb lakásai az Otthontérképen!
  • Több ezer eladó lakás közül válogathatsz a térképről.
  • Válaszd ki a legszebb lakást a több ezer kiadó ingatlan közül az Otthontérképen

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!