Mária
-6 °C
2 °C

Megbénulhat a közlekedés a fővárosban

2001.12.13. 09:09
Száz munkagép takarítja a főváros útjait, de azok ennek ellenére havasok maradnak, és az erős szél is nehezíti a közlekedést. Budapesten éjféltől szünet nélkül havazott, körülbelül 10 centiméter hó hullott az utakra, és az előrejelzések szerint a nap folyamán még ugyanennyi várható.
Folyamatosan takarítják Budapest útjait, miután éjfél óta havazik a fővárosban. A munkagépek szórnak, ekéznek, főképp a tömegközlekedési és főútvonalakon, de a nagy hómennyiség és az erős szél nehezíti munkájukat. A budai hegyi utak szinte járhatatlanok. A Fővinform azt tanácsolja, hogy aki teheti, ne üljön gépkocsiba.

A BKV járatainak többsége rendben közlekedik, de a hegyi járatok helyenként akadoznak. A villamos-közlekedésben esetenként gondot okoz a váltók befagyása, s emiatt néhány vonalon buszok járnak a villamosok helyett. A buszok a 21-es, a 81-es, a 128-as és a 137-es kivételével rendben közlekednek.

Leállított betegszállítás

Leállította országszerte a betegszállítást az Országos Mentőszolgálat, csak és kizárólag az életveszélyben lévő beteget szállítják át egyik városból a másikba. Már Budapesten sem jutnak el minden riasztásra, mert a budai hegyekben gyakorlatilag képtelenség közlekedni - tudta meg az Index a mentőszolgálat ügyeletesétől. Legjobb esetben is 20-25 perc alatt reagálnak egy egy riasztásra, vidéken azonban még tragikusabb a helyzet, itt akár egy órába is beletelhet mire megérkeznek a betegekhez.

Késve közlekedő vonatok

Egyelőlre komolyabb fennakadást nem okozott a vasúti közelekedésben a sűrű hóesés a vonatok azonban mindenhol késnek - tudtuk meg a MÁV illetékesétől. A Dunántúlon 15-20 perces késéssel közlekednek a szerelvények, a Budapest-Cegléd, a Budapest-Szolnok vonalakon 20-30 perces késésekre lehet számítani. A Budapest-Miskolc vonalon jelenleg 60 peres késéssel járnak a vonatok, miután a reggeli órákban, egy baleset miatt az egyik pályát le kellett zárni. A MÁV ügyeletese szerint, akkor is sikerül tartani a jelenlegi állapotot, ha a havazás tartós marad.

Marad az ítéletidő

Vad téli időjárás várható az elkövetkező napokban - mondta az Indexnek adott előrejelzésében Németh Lajos meteorológus. - Az ország középső és nyugati részében erős havazást okozó légörvény ma estig megszűnik ugyan, de a szél erős marad, és hideg lesz: éjszaka mínusz húsz fokig csökken a hőmérséklet. A hétvégén valószínűleg nem lesz csapadék, de hétfő reggelre eléri hazánkat egy újabb jelentős havazást okozó légőrvény.

Lassan a sztrádán

Az M3-ason autózó munkatársunk arról számolt be, hogy a főváros felé menő forgalom lépésben halad a sztrádán, és legalább egykilométeres a kocsisor. Az Útinform munkatársának elmondása szerint minden autópálya járható, folyamatos a hóeltakarítás a sztrádákon.

A repülőtér még nyitva

Az erős havazás kisebb fennakadást, késést okozott Ferihegyen, de a repülőtér továbbra is nyitva van - tájékoztatta Péterffy Gábor a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) szóvivője csütörtökön az MTI-t. Hozzátette: a leszállópályákat folyamatosan takarítják. Péterffy Gábor elmondta: a nemzetközi szabályok alapján Ferihegyen mért fékhatás az ötös skálán mindössze 1-2. Ennek ellenére továbbra is nyitva tartható a repülőtér, és fogadják a gépeket - tette hozzá a szóvivő.

Súlyos baleset a XVIII. kerületben
Heten megsérültek csütörtök reggel Budapesten, mert a XVIII. kerület Nefelejcs utca és Lakatos utca sarkán egy Mercedes kamion és egy 82/A vonaljelzésű autóbusz összeütközött. Az ütközés után az autóbusz a járdára felszaladt, ott kidöntött egy forgalomirányító jelzőlámpát, majd körülbelül 50 métert a járdán haladva egy panelépület sarkának ütközött - tájékoztatta az MTI-t Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője. A baleset hét sérültje közül a mentők hármat a helyszínen láttak el, négy személyt kórházba kellett szállítani, de az első információk szerint egyikük sérülése sem súlyos. A Lakatos utca és a Nefelejcs utca kereszteződését teljes szélességben lezárták, az autóbusz-forgalom ezen a részen a kora reggeli órákban szünetelt. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja.
Az éjjel kezdődött országos havazás miatt - hacsak teheti - senki se induljon útnak autóval - figyelmeztetett csütörtök reggel a katasztrófavédelmi igazgatóság. Dobson Tibor, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) szóvivője az MTI-nek nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy jelenleg országszerte csak a fő útvonalakon, illetve az ellátás szempontjából fontos utakon tudják takarítani a havat.

Napközben a további hóesés és az erős szél miatt az utakon hóátfúvásokra kell számítani. Ezért a katasztrófavédelmi főigazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint a tömegközlekedési eszközökkel, autóbusszal, vonattal induljon útnak. A már bajba jutott autósoknak a szóvivő azt javasolta, hogy a megszokott segélyhívó számokon kérjenek segítséget.

A rendkívüli helyzet miatt a hómunkások bérét műszakonkénti 200 forinttal megemelték. Ezzel reggel 1800, délután 2000, éjszaka pedig 2300 forintot fizetnek már csütörtöktől azoknak a hómunkásoknak, akiknek jelentkezését folyamatosan várják a kijelölt helyeken.

Csak hólánccal lehet átlépni a határt

A sűrű hóesés és a rossz útviszonyok miatt a határőrség valamennyi határállomáson, elsősorban az Ausztria, Olaszország, Szlovákia, Szlovénia felé közlekedő járműveket szigorúan ellenőrzi és csak azokat engedi át a határon, amelyek téli gumival és hólánccal rendelkeznek.

A határőrség csütörtöki tájékoztatása szerint azok a járművek, amelyek nélkülözik az ilyen téli felszerelést, ne is induljanak útnak, mert a határon nem juthatnak tovább. Az ország határátkelőhelyein az utasforgalom zavartalan, a fuvarozóknak viszont több helyen várakozniuk kell. A teherautók és kamionok vezetői kilépéskor Hegyeshalomnál és Sopronnál háromórás, Rédicsnél és Tornyosnémetinél kétórás, Ártándnál egyórás veszteglésre kényszerülnek az úti okmányok kezelése előtt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.