Edina
-3 °C
9 °C

Hóakadályok országszerte, a főváros bedugult

2001.12.13. 17:20
A rossz időjárási viszonyok miatt leállította a kórházak közötti betegszállítást a mentőszolgálat. A sűrgős esetek élveznek elsőbbséget, a kivonulási idő Budapesten 20-25 perc, míg vidéken elérheti akár az egy órát is. A repülőteret folyamatosan takarítják, kisebb fennakadások azonban itt is vannak.
Az Országos Mentőszolgálat leállította a kórházak közötti betegszállítást, így például egy gipszcseréért nem kockáztatják a beteg testi épségét. Az Országos Mentőszolgálat budapesti ügyeletének tájékoztatása szerint: 20-25 percbe telik, mire reagálnak egy-egy riasztásra, ám minden utcába eljutnak a mentők, mert több négykerék meghajtású járművel rendelkeznek.

A csúszós utak miatt megnövekedett a végtagsérüléses balesetek száma az utóbbi órákban, ezért azt tanácsolják, hogy aki teheti, az maradjon otthon. A közlekedési balesetek száma délutánra emelkedett és a csúszos utak miatt egyre több a gázolásos baleset is.

Operatív törzs a rendőrségen

A rendkívüli téli időjárási helyzetre való tekintettel operatív törzs létrehozását határozta el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője. Kökényesi Antal vezérőrnagy csütörtökön a fővárosban tartott sajtótájékoztatón elmondta: kiadta a közrendvédelmi, illetve a közlekedésrendészeti főosztálynak, valamint a kerületi és a vízi rendészeti kapitányságok számára, hogy mérjék fel azokat az útszakaszokat, ahol az időjárás viszontagságai miatt aránytalanul nagy kockázattal jár a közlekedés.

A főkapitány szólt arról, hogy szükség esetén intézkednek az ilyen útszakaszok lezárásáról, továbbá a mozgásképtelenné vált járművek felderítéséről, elszállításáról és a segítségre szoruló személyek kimentéséről, továbbá ellátásukról. Kökényesi Antal megemlítette, hogy közlekedési balesetek esetén soron kívül tartanak helyszínelést, és a kijelölt rendőri állománynak az útvonal biztosításával segítséget kell nyújtaniuk a mentők, a tűzoltók, valamint a közintézmények működésének fenntartását végző járművek számára.

Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy a tűzoltóknál is megnőtt a kivonulás ideje. Szólt arról is, hogy eddig különösebb esemény nem történt Budapesten, egy alkalommal kellett a tűzoltóknak műszaki mentéshez kivonulniuk, amikor egy kamion az M3-as autópálya bevezető szakaszán keresztbefordult. Kora reggel egy gázrobbanáshoz kellett kivonulniuk: egy III. kerületi lakásban hibás Szieszta gázkályha robbant föl.

Késve közlekedő vonatok

Egyelőre komolyabb fennakadást nem okozott a vasúti közelekedésben a sűrű hóesés, a vonatok azonban mindenhol késnek - tudtuk meg a MÁV illetékesétől. A Dunántúlon 15-20 perces késéssel közlekednek a szerelvények, a Budapest-Cegléd, a Budapest-Szolnok vonalakon 20-30 perces késésekre lehet számítani. A Budapest-Miskolc vonalon jelenleg 60 peres késéssel járnak a vonatok, miután a reggeli órákban, egy baleset miatt az egyik pályát le kellett zárni. A MÁV ügyeletese szerint akkor is sikerül tartani a jelenlegi állapotot, ha a havazás tartós marad.

A repülőtér még nyitva

Az erős havazás kisebb fennakadást, késést okozott Ferihegyen, de a repülőtér továbbra is nyitva van - tájékoztatta Péterffy Gábor a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) szóvivője csütörtökön az MTI-t. Hozzátette: a leszállópályákat folyamatosan takarítják. A nemzetközi szabályok alapján Ferihegyen mért fékhatás az ötös skálán mindössze 1-2. Ennek ellenére továbbra is nyitva tartható a repülőtér, és fogadják a gépeket.

A Volánbuszok Pest környékén még járnak

A sűrű hóesés ellenére a Volánbusz Rt. valamennyi - több mint 600 - járata elindult csütörtök reggel a Budapest környéki településekre - közölte Sólyom István, a társaság fődiszpécsere az MTI-vel. A téli gumikkal ellátott buszok reggel 7 óráig minden állomáshelyre legfeljebb 10 perces késésekkel érkeztek, ám ettől kezdve - mivel a személygépkocsik ellepték az utakat - a késések növekedtek, olykor az 50 percet is elérik. Különösen lassú a közlekedés az Érd- és Zsámbék-környéki járatoknál. Gyakran fordul elő, hogy a havas úton megcsúszott, keresztbe forduló személyautókat vezetőik magukra hagyják, hogy segítségért menjenek, s ez idő alatt áll a forgalom. A hegyi járatokon is közlekednek az autóbuszok, így csütörtökön még a dobogókői járat is elindult.

Marad az ítéletidő

- Vad téli időjárás várható az elkövetkező napokban - mondta az Indexnek Németh Lajos meteorológus. - Az ország középső és nyugati részében erős havazást okozó légörvény ma estig megszűnik ugyan, de a szél erős marad, és hideg lesz: éjszaka mínusz húsz fokig csökken a hőmérséklet. A hétvégén valószínűleg nem lesz csapadék, de hétfő reggelre eléri hazánkat egy újabb jelentős havazást okozó légtömeg.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Thaiföld

3 hetes körút Thaiföldön amolyan hátizsákos módra.