Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Bosszúból állította le a tiszaújvárosi hőerőművet

2001.07.06. 16:58
Több millió forintos kárt okozott az a férfi, aki csütörtök éjszaka megbénította négy blokk működését a tiszaújvárosi hőerőműben. A gyanú egy elbocsátott dolgozóra terelődött, aki azért lopózott be, és kapcsolta ki az áramot az erőműben, mert három éve nem talált munkát. A rendőrség őrizetbe vette.
A bosszú vezérelte azt a férfit, aki csütörtök éjszaka leállította a tiszaújvárosi hőerőmű mind a négy blokkját. A Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a tiszalöki férfi éjszaka jutott át az üzem védelmét szolgáló kettős kerítésen. Az elkövető pontos helyismerettel rendelkezett, így tudta, hogyan kell hatástalanítani a rendszert. Miután megelégedve vette tudomásul, hogy kikapcsolta az áramot, észrevétlenül távozott.

Allan B. Dyer ügyvezető igazgató az Indexnek elmondta, elsőként műszaki hibára gyanakodtak, ezért értesítették csak hajnalban a rendőrséget. Az erőmű négy blokkja csütörtök este tíz óra után állt le. Az elkövető a fegyveres őröket és a kamerarendszert kijátszva jutott be a villamos kapcsolótérbe, ahol az első két blokkot leállította, majd egy másik helységben további két blokk hűtőgép szivattyúját kapcsolta ki. Ezzel az egész erőmű áramtermelése leállt.

Elképzelhető, hogy a durva beavatkozás miatt károsodtak a berendezések, de ez csak néhány nap múlva derül ki. A károkat egyelőre csak becsülni tudják, tizenöt-húsz millió forintra teszik. Az AES-Tisza II. erőmű működését csak péntek reggel fél hatra sikerült helyreállítani.

Az elbocsátott dolgozóra terelődött a gyanú

A rendőrségnek a déli órákra sikerült megtalálni az elkövetőt. A negyvenkét éves férfit 1998-ban bocsátották el az üzemből, és azóta sem talált munkát. Végső elkeseredettségében hajtotta végre éjszakai akcióját. A kapitányság őrizetbe vette, majd közérdekű üzem működésének megzavarása miatt az ügyészséggel egyetértésben tesz javaslatot előzetes letartóztatására.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!