Miklós
-7 °C
2 °C

A magyaroknak kevés meleg imerőse van

2005.11.23. 17:45
A magyarok a "leghidegebbek", derül ki abból a felmérésből, amelynek keretében a TÁRKI . a homoszexuálisokkal kapcsolatos vélemények alakulását vizsgálta a négy visegrádi országban.

Az idén októberben vizsgált négy közép-európai ország közül Magyarországon volt a legalacsonyabb, mindössze 8 százalékos azoknak az aránya, akiknek van homoszexuális ismerőse. Lengyelországban 14 százalékra tehető, Szlovákiában 30, Csehországban pedig 43 százalék azok aránya, akinek meleg, vagy leszbikus ismerőse van, áll a TÁRKI Rt. Közleményében.

Feltételezések szerint ezeket a számokat egyrészt a melegek aránya, másrészt a meleg lét vállalhatósága befolyásolja. De szerepet játszhat az is, hogy mennyire téma a homoszexualitás az adott társadalomban. Kétségtelen tény, hogy a meleg társadalom "láthatósága" Magyarországon a legalacsonyabb.

A családalapítás már mehet

Ugyanakkor a visegrádi országokban nem mutatkozik az előbbiekhez hasonlatos eltérés a melegek családalapítási lehetőségeinek megítélésében. Mind a négy országban a leglazább családformát, az élettársi viszonyt tolerálják leginkább.

Csehországban kiugróan magas a tolerancia szintje, ugyanis a megkérdezettek csaknem kétharmada (61 százaléka) tartja elfogadhatónak az élettársi viszonyt, s a válaszadók több mint harmada (37 százaléka) semmi kivetnivalót nem látott a házassági kapcsolatban sem.

Magyarországon a megkérdezettek 36 százaléka tartja elfogadhatónak a melegek élettársi kapcsolatát, s a válaszadók 25 százaléka tolerálná házasságukat.

A gyerek már nem annyira

A csehek, lengyelek és a szlovákok sokkal kevésbé tolerálják a gyerekek örökbefogadását, mint a melegek közötti házasságot, vagy élettársi kapcsolatukat. Ami a magyarokat illeti, nem ellenzik jobban a gyerekek örökbefogadását melegek által, mint a homoszexuálisok házasságát, ami feltehetőleg azzal függ össze, hogy a kérdés többet szerepel a médiában.

Míg a magyarok 26 százaléka engedélyezné a melegeknek, hogy gyereket fogadjanak örökbe, a lengyeleknek mindössze 9 százaléka lenne engedékeny, a szlovákok esetében ez az arány 14 százalékos, a csehek esetében pedig a megkérdezettek 18 százaléka adott pozitív választ.

A homoszexuálisok családalapításával kapcsolatos véleményeket egyébként nagymértékben az is befolyásolja, hogy a megkérdezett ismer-e személyesen melegeket. Mind a négy országban az átlagnál sokkal toleránsabbak azok, kiknek ismeretségi körében akadnak melegek.

Ami a homoszexuális ismerősökkel rendelkező válaszadókat illeti, Magyarországon 52 százalék engedélyezné az élettársi kapcsolatot, 35 százalék a házasságot és 27 százalék az örökbefogadást. Lengyelországban ez az arány 68, 37 és 9 százalék, Szlovákiában 61, 40 és 27, Csehországban pedig 77, 49 és 25 százalékos az elfogadók aránya.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!