Orsolya
7 °C
10 °C

Melegházasság tiltás ellenére

2001.01.15. 14:57
Két homoszexuális pár esküdött hűséget vasárnap egy kanadai templomban, annak ellenére, hogy a kormány megtiltotta az azonos neműek házasságát. Az egy órás ceremónián közel nyolcszáz politikus, újságíró, érdeklődő vett részt.
Két homoszexuális pár - egy női és egy férfi - a Kanadában érvényben lévő szövetségi tiltást szegték meg azzal, hogy vasárnap hűséget esküdtek egymásnak egy torontói templomban - számolt be a Reuters. A ceremónia résztvevői hallgatással tiltakoztak a hivatalos tiltás ellen, hiszen az amerikai kontinensen honos szokás szerint az egybegyűltek előtt megkérdik, hogy ismer-e valaki olyan okot, mely miatt a házasság nem köttethető meg; hallgatás esetén pedig a pap összeadja a párokat.

A vasárnapi ceremónia gesztusértékű

A párokat összeadó pap, Brent Hawkes szerint a vasárnapi házasságkötések több homoszexuális pár számára teszik majd lehetővé, hogy keresztény templomban, hivatalosan is összeházasodjanak. A homoszexuális párok Ontario, Québec és British Columbia tartományokban szállnak szembe a melegházasságot tiltó rendelkezéssel. Az utóbbi tartományban a főügyész a szövetségi tiltás alkotmányosságát vizsgáltatja.

Politikai csatározás

A meleg párok vasárnapi esküvője politikai csatározásokat eredményezett. Az egyórás ceremónián közel nyolcszáz politikus, újságíró, érdeklődő vett részt. Ontario tartományának miniszterelnöke, Mike Harris kijelentette, hogy nem tekinti hivatalosnak a vasárnapi esküvőket, miután azok törvényellenesek. Kanada kormányzója, Adrienne Clarkson jókívánságait küldte a friss házasulandóknak, míg a Nemzeti Demokrata Párt tartományi vezetője, Howard Hampton arra kérte a tartományi kormányt, hogy ismerje el, és iktassa be az esküvőket.

2000 szeptemberében a holland parlament nagy többséggel jóváhagyta azt a törvényt, amely engedélyezi a homoszexuális párok házasságkötését, valamint azt, hogy azonos nemű párok is örökbe fogadhassanak holland állampolgárságú gyermekeket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!