Eleonóra
2 °C
6 °C

Londonban is 'házasodhatnak' a melegek

2001.09.05. 18:02
Ken Livingstone, London polgármestere jelenlétében tartották meg szerdán az első homoszexuális esküvőt a brit fővárosban. A Dél-Londonban élő meleg pár kapcsolatát a Livingstone kezdeményezésére létrehozott különleges anyakönyvi hivatalban szentesítették, mivel Nagy-Britanniában a törvények nem ismerik el az egyneműek együttélését.
Nagy-London Hatóság az első az országban, amely az azonos neműek kapcsolatát egyenrangúnak tekinti a heteroszexuálisok által kötött házasságokkal. Példáját azonban hamarosan követni kívánják Brightonban, Manchesterben és Liverpoolban is.

A londoni polgármester által létrehozott újfajta anyakönyvi hivatalban a meleg párok hivatalos okmányt kapnak együttélésükről, amely ugyan jogerővel nem bír, de hasznos segítséget nyújthat a párok életében felmerülő számtalan vitás kérdés rendezésekor a családjog, a bevándorlás, az adózás vagy az örökösödés terén. A melegekkel szembeni előítéletek miatt az anyakönyveket egyelőre bizalmasan kezelik, a londoni önkormányzat nem engedélyezi a nyilvános betekintést a dokumentumokba.

A melegek egyenjogúságáért küzdő szervezetek képviselői méltatták a londoni polgármester kezdeményezését, az első lépésnek nevezték a homoszexuális párkapcsolatok hivatalos nagy-britanniai elismerése felé.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.