Vilma
-7 °C
4 °C

Horváth mégsem vallott

2002.05.14. 11:48
Órákon át tartó kínlódássá vált Horváth Szilárd tanúmeghallgatása. A fiatalember - aki hétfőn önként adta fel magát - egyetlen kérdésre sem válaszolt, és egyetlen vizsgálatnak sem vetette alá magát. A rendőrség mindenesetre ma újra próbálkozik.
-Nem igaz, amit Garamvölgyi László és több más rendőr nyilatkozott arról, hogy hétfő este meghallgatták volna Horváth Szilárdot - nyilatkozta az Indexnek Thaisz Andrea, Horváth jogi képviselője. Megpróbáltak neki jegyzőkönyvön kívül kérdéseket feltenni, de nem jártak eredménnyel - tette hozzá. Hasonlóképpen sikertelenül próbálták rávenni arra, hogy adjon vért a DNS vizsgálat elvégzéséhez.

Horváth - akit egyébként hétfő délután 5 és fél 6 között vittek át a büntetés-végrahajtási intézetből a rendőrségi fogdába - a tegnap délután és este nagy részét a fogdában töltötte. Étlen, szomjan és cigaretta nélkül. Az ügyvédnő este fél tízkor beszélhetett egy fél órán át vele.

Az ügyvédnő szerint jogsértések sora kíséri a nyomozást

Thaisz Andra és Hóbár Mónika
Ráadásul jogellenesen tartják őt rendőrségi fogdában - véli az ügyvédnő, mivel őt jogerősen elítélték így egy büntetés-végrehajtási intézetben kellene lennie. Kivéve persze akkor, ha egy másik eljárás indulna ellene. De most nem ez történt, hiszen Horváth tanú és nem gyanúsított a móri vérengzés miatt indult ügyben.

Így Szilárdnak nem kell tisztáznia magát, tanú ellen nem lehet nyomozni - érvel Thaisz Andrea. A pszichikai és már - már "fizikai terror", a jogellenes fogvatartás, a Csillebérci úttörőtáborban a szintén jogellenes házkutatás miatt pedig feltehetően panaszt tesz.

Azért adta fel magát, hogy segítsen , most időt húz

- Semmi nem történt - válaszolt Kovács Lajos ezredes a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság osztályvezetője, a tegnapi kihallgatásra vonatkozó kérdésünkre. A rendőrség abból kiindulva, hogy Horváth azért adta fel magát, hogy ezzel is segítse önmagát tisztázni, azt szerette volna megtudni, hol járt május 9-én, továbbá szerettek volna néhány szakértői vizsgálatot elvégezni. Horváth azonban nem volt partner - mondta Kovács Lajos. Így a tegnapi nap a gyakorlatilag a büntetés-végrehajtási intézetekbe való ki-, és bevételezéssel valamint a győzködéssel telt el, eredmény nélkül. Egy óra alatt pedig elkészült egy jegyzőkönyv arról, hogy nem tesz vallomást. Pedig - tette hozzá Kovács - ha Horváth valóban segítene akarna, három nap alatt tisztázhatná magát, éppen a vallomástétellel és a vizsgálatokkal.

Az eljárás mindenesetre az ő közreműködése nélkül is folyik tovább. A nyomozók pedig ma is, holnap is és egészen addig újra és újra megpróbálják meghallgatni, amíg nem járnak eredménnyel - mondta az ezredes. Tanú pedig addig marad, amíg az eljárás adatai nem indokolják azt, hogy más minőségben legyen szereplője az ügynek.

Azzal kapcsolatban , hogy áll Farkas Róbert, a móri vérengzéssel összefüggésbe hozott másik fiatalember utáni hajsza, Kovács Lajos nem tudott információval szolgálni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!