Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Iskolaszünet, lezárt utak, megbénult forgalom

2005.01.26. 17:10
Az Oktatási Minisztérium felkérte a települési jegyzőket, tegyék lehetővé az iskolákban a hószünet elrendelését. A nyugati megyékből a havazás miatti helyzet romlásáról szóló hírek érkeznek, országszerte több főúton is akadtak közlekedési problémák.
Az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkára, Szüdi János felkérte a települési jegyzőket, hogy a törvény értelmében tegyék lehetővé az iskolákban a hószünet elrendelését, ha a szélsőséges időjárás indokolttá tenné ezt a lépést.

Szerda délutáni hírek szerint két elzárt település van az országban, a Zala megyei Kerecseny és Orosztony, de a közútkezelő már dolgozik az utak felszabadításán.

Romlik a helyzet Vas megyében

A Vas megyei Védelmi Bizottság megtárgyalta a kialakult helyzetet, de azt éppen "küszöb alattinak" ítélte meg, ezért még nem kértték a kormányzattól rendkívüli helyzet elrendelését. A védelmi bizottság azonban, mivel óráról-órára változik a helyzet, lépéseket is tett a megelőzés érdekében. "Arra kértük a Magyar Honvédség illetékes parancsnokságát, hogy a tapolcai kiképzőbázisról mielőbb indítsanak útnak három speciális járművet, amelyek az árokba csúszott kamionok műszaki mentésében segíthetnek" - mondta Markó Péter, a védelmi bizottság elnöke.

Négy elzárt település van Vasban

Az esti órákban tovább romlanak a közlekedés feltételei Vas megyében - tájékoztatott a közútkezelő. "Sötétedés után egyre kevésbé tudjuk tartani az utakat, a főútvonalakon is romlik a helyzet, a viharos szél visszafújja azt a havat, amit egyszer már letakarítottunk, megyeszerte hóátfúvások vannak" - mondta el Somogyi Miklós útügyeletes. Hozzáfűzte: a megyében eddig négy település, Nagymizdó, Rábatöttös, Döbörhegy és Olaszfa teljesen el van zárva a külvilágtól, huszonhat alsórendű útszakaszt le kellett zárni, mert járhatatlanok. A legsúlyosabb a helyzet Sárvár és Vasvár környékén.

A közútkezelő éjszaka is dolgozik az utakon, a legnagyobb gondot Somogyi Miklós szerint továbbra is a keresztbe fordult kamionok jelentik. A 8-as számú főúton a jánosházai körforgalomnál a kamionokat nem engedik Veszprém irányába továbbhaladni, a rendőrség a kamionforgalmat eltereli. Az autóbuszok csak a főutakon közlekednek, a jól megközelíthető településekre az esti járatok is elindulnak. A vonatok továbbra is jelentős késésekkel közlekednek.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletvezetője elmondta, hogy kedd este Körmend közelében egy elektronikai cikkeket szállító kamion a jeges úton megcsúszott, és az út menti árokba borult, közben kidöntött egy villanyoszlopot, majd egy családi ház kerítését is megrongálta. A balesetben a kamion sofőrje könnyebb sérülést szenvedett, az anyagi kár több millió forint.

Elzárt települések Zalában is

Óránként 60-70 kilométer sebességű északnyugati szél hordtaa a porhavat szinte egész nap a zalai utakra, közölte a közútkezelő illetékese még délután. Az ügyeletes kérte, aki csak teheti, ne induljon útnak a kiszámíthatatlan útviszonyok miatt. Két települést, Kerecsenyt és Orosztonyt elszigetelték az elemek szerdán délelőtt. Zalában az esti órákra kissé gyengült ugyan a hóesés, a szélerő 40-50 kilométeres sebességűre mérséklődött, de a dél-zalai Kerecseny és Orosztony továbbra is megközelíthetetlen a hófuvatok miatt; a szerda délutáni-esti buszjáratok 16 faluba nem mentek be - közölték a megyei közútkezelő és a közlekedési társaság ügyeletesei az MTI-vel.

Hólánccal járható alsóbbrendű utak

"Az úthálózat túlnyomó része járható, ezen belül az alsóbbrendű utak legtöbbje nehezen, vagy csak hólánccal felszerelt gépkocsikkal, Kerecsenyt és Orosztonyt pedig legfeljebb csütörtökön délelőttre és csak a mostaninál gyengébb hófúvás esetén tudjuk megközelíthetővé tenni" - tájékoztatott a Zala megyei Közútkezelő Kht. ügyeletese.

Palkovics Tibor közlése szerint a 76-os főút Zalaegerszeget elkerülő mintegy 3,5 kilométeres szakaszát a forgalom elől lezárták, mert a hótolók nem tudtak megbirkózni a helyenként 80-100 centiméter magas hófuvatokkal. A 75-ös főúton Baktüttős és Zalatárnok között délután óta vesztegel egy árokba csúszott hólánc nélküli bolgár kamion; alváztörés veszélye miatt még a katasztrófavédelem speciális darujával sem emelhető ki, amíg rakományát ki nem pakolják. Addig egy sávon halad a forgalom.

"Továbbra is tanácsoljuk, hogy csak sürgős esetben és akkor is hólánccal ellátva induljon útnak bárki, amíg a hófúvás alább nem hagy" - hangsúlyozta az ügyeletes, hozzátéve: 68 hóekéjükkel éjszaka is igyekeznek még alkalmasabb állapotba hozni a zalai utakat.

Több baleset Hajdú-Bihar megyében, megbénult Baranya

Reggel óta több balesetet is okozott a frissen lehullott hó a Hajdúságban. A 4-es főúton keresztbe fordult egy kamion, itt jelenleg is forgalomkorlátozásra számíthatnak az arra haladók. Korábban egy autó ütközött össze egy tehergépkocsival; ebben a balesetben hárman könnyebben megsérültek. A helyszínelés idejére félpályás útlezárást rendeltek el.

Több főútvonalon is megbénult a forgalom Baranya megyében szerdán a hajnal óta tartó havazásban, közölte a közútkezelő. A 6-os főúton és a 66-os úton elakadt kamionok zárták le az útpályát, az 56-os úton Dunaszekcsőnél baleset nehezítette a közlekedést, de a járműveket 11 óra után elvontatták. A nehézségeket itt sem a havazás, hanem a hóátfúvások okozzák.

Kamion borult Fejér megyében is

Egy vasárut szállító kamion csúszott az árokba szerdán kora reggel Fejér megyében a 6-os főúton, Rácalmás közelében, közölte a HavariaPress. A kamiont daruval emelték ki az árokból, a 6-os főút Rácalmás és Dunaújváros közötti szakaszát félpályán lezárták. Fejér megyében az éjszaka 3-5 centiméter hó hullott.

Néhány órára lezárták a kamionok elől a 8-as számú főútat, de délutánra feloldották az útzárat. Így a Fejér megyéből Veszprém felé tartó kamionosoknak immár nem kell kerülőt tenniük, és újból közlekedhetnek a 8-as főúton. Korábban a Fejér megyei rendőrök Székesfehérváron elterelték a kamionforgalmat a 63-as és a 62-es főutak csomópontjánál.

Lezárták a 6-os utat

Öt-hat centiméteres hó esett az éjjel Tolna megyében, de a folyamatos havazás egyelőre nem okoz fennakadást a közlekedésben, közölte szerdán a megyei közútkezelő. A mellékutak havasak, a főutak hókásásak, fúj a szél, de egyelőre a hófúvás sem okoz gondokat. A folyamatosan szakadó hó miatt lezárta a rendőrség a 6-os főútat Tolna és Baranya megye határán - értesült a HavariaPress. Mivel a késő délután folyamán Pécsvárad és Mecseknádasd között sok jármű elakadt, ezért a rendőrség fél négytől teljes szélességében lezárta az út mecseki szakaszát, Bonyhádtól kezdődően. Ezen az útszakaszon jelenleg egyáltalán nem lehet közlekedni, ezért a rendőrség arra kéri az úton levőket, hogy kerüljék el ezt az útszakaszt.

Szolnok, Győr, Csongrád

Jász-Nagykun-Szolnok megyében szerda reggelig 1-5 centiméternyi hó esett, ez a közlekedést lelassította, de fennakadást nem okozott, mondta a közútkezelő társaság ügyeletese. Az erős északnyugati szél miatt több helyen "vízszintesen esik a hó", ezért 30 méterre csökkent a látótávolság.

Győr-Moson-Sopron megyében szerdán hajnali öt órakor kezdett, és reggelig 3-5 centiméter hó esett; az erős széllökések miatt több helyen hóátfúvások keletkeztek. Az Edve-Páli közötti útszakasz járhatatlanná vált, közölték a közútkezelők. Sopron és Kópháza között koccanásos baleset történt. Előrejelzések szerint szerdán 20-40 centiméternyi hó eshet le.

Szerdán a késő esti órákra 24 mellékutat tett járhatatlanná személygépkocsik számára Győr-Moson-Sopron megyében az egész napos havazás és a szél okozta hóátfúvások sokasága; egyebek között Szil, Rábapordány, Lébény, Nagycenk és Fertőszentmiklós térségében - tájékoztatták az MTI-t az Állami Közútkezelő Kht. megyei szervezetének ügyeletén. A közlekedési nehézségek ellenére elzárt település szerda este nem volt a megyében, valamennyi falvat legalább egy úton meg lehetett közelíteni - mondta Simon László ügyeletes.

Hozzátette: az erős széllökések a földekről visszafújják a sík vidéken a letakarított havat az utakra. Ez is közrejátszik abban, hogy személygépkocsival nehezen járható a Győr-Veszprém közötti 82-es főút Veszprémvarsány és a megyehatár közötti szakasza, és a Győr-Pápa közötti 83-as főút Gyarmat környéki szakasza, továbbá számos mellékút megyeszerte. A péri repülőtér a rossz látási viszonyok miatt nem tudta fogadni az Audi menetrend szerinti járatát, így a Németországból naponta közlekedő légijármű Schwechaton landolt.

Csongrád megyében kedd óta 10-15 centiméternyi hó esett, ez a forgalmat lassítja, de valamennyi út járható. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében intenzív széllökésekkel kísért havazás kezdődött szerda reggel, a közlekedés lelassult, mert az utak síkosak és sónedvesek, de nagyobb fennakadás nincs.

Kötelező hólánc

Kötelező a hólánc használata szerda déltől a 6-os főúton, a Baranya és Tolna megyében közlekedő járműveknek. Pécsváradnál és Hidasnál táblák írják elő a hólánchasználatot, aminek betartását a rendőrség ellenőrzi. A rendkívüli intézkedésre a Kelet-Mecsekben uralkodó, nagyon rossz időjárási és útviszonyok miatt van szükség.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.