Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Hamis alibit igazolt a kettős gyerekgyilkossággal gyanúsított férfi

2002.09.10. 16:07
A brit ügyészség 28 nappal meghosszabbította a két tízéves diáklány meggyilkolásával vádolt Ian Huntley pszichiátriai vizsgálatát, mert nem tudják eldönteni, hogy színészkedik vagy igazat mond.
Jessica Chapman és Hooly Wells augusztus 4-én este tűnt el a nagy-britanniai Soham városkában. A rendőrség két hétig tartó megfeszített nyomozás után talált rá a kislányok holttestére egy Soham környéki erdőben. A kislányok meggyilkolása vádjával augusztus 17-én tartóztatták le a 28 éves iskolagondnokot, Ian Huntley-t. A hivatalos vádemeléskor azonnal elrendelték a férfi pszichiátriai intézetbeli elkülönítését és megfigyelését mentális rendellenesség miatt. Barátnőjét, Maxine Carrt az igazságszolgáltatás akadályoztatása vádjával vették őrizetbe.

A gondnok hallgat

Huntley bűnlajstromát a keddi tárgyaláson az ügyészség kiegészítette az gazságszolgáltatás akadályoztatásának vádjával, mivel a férfi hamis alibit igazolt a kislányok eltűnése idejére. A bíróság elrendelte pszichiátriai megfigyelésének a meghosszabbítását, mivel az elmúlt három hét alatt az orvosszakértők nem tudták megállapítani, hogy mentálisan beszámítható-e a vádlott egy bírósági tárgyalásra vagy csak színleli a letartóztatása óta tanúsított magatartását, emlékezetkiesést. A ramptoni pszichiátriai intézetben őrzött férfi hallgat, ha a letartóztatása előtti időszakról kérdezik. Azt állítja, semmire sem emlékszik. Ugyanezt írta az egyik londoni börtönben fogva tartott barátnőjének is, sőt levelében azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkosságot követ el.

Lincshangulat a bíróságon

A 25 éves Maxine Carr három héttel ezelőtti első meghallgatásakor a rendőrök alig tudták lecsillapítani a tömeg lincshangulatát. Emiatt Maxine Carr újabb meghallgatását a múlt héten már a börtön és a bíróság között létesített videokapcsolaton keresztül folytatták le.

Az ügyész figyelmeztette a sajtót

A keddi meghallgatás kapcsán Lord Goldsmith legfőbb ügyész arra figyelmeztette a brit sajtót, hogy a hatóságok a törvény szigorával sújtanak le a szerkesztőségekre, ha nem tanúsítanak mérsékletet az ügyről írt tudósításaikban. Goldsmith a lehető legnagyobb gondosságra intette a médiát, mert szerinte a sajtó könnyen előítéletet kelthet a vádlottakkal szemben, és ezzel megtorpedózhatja egy igazságos bírósági tárgyalás kimenetelét.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!