Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Tamponról nem neveznek el IC-t

2001.02.14. 13:57
Eladja a MÁV az idén júniustól közlekedő tizenöt új InterCity vonat nevét. Az érdeklődő cégeknek vagy magánszemélyeknek legalább 10 millió forintot kell fizetniük azért, hogy mondjuk a Budapestről reggel nyolckor induló egri IC az ő vagy termékük nevét viselhesse. A pelenka- és intimbetét rajongókat azonban ki kell ábrándítanunk: az elnevezés dohány és alkohol mellett ,,higiéniai termékek nevét sem tartalmazhatja".

,,A Pampers InterCity-ért nem rajonganának az utasok" - világította meg Kiss Gábor, a MÁV szakigazgató-helyettese, hogy a pelenkagyártókat miért zárják ki a keresztapaságból. A vasúttársaság ,,nem kívánja magát kellemetlen helyzetbe hozni" azzal, hogy ,,az emberek intimitását érintő" márkaneveket szerepeltet menetrendjében. A ,,higiéniai termékek" mibenlétét firtató kérdésünkre kiderült, hogy Crepto InterCity sohasem fog futni a Nyugatiból, az Impulse IC-nek ellenben van esélye.

Menetrendben, vasútállomáson, vonatjegyen

A legalább 10 millió forintot kiköhögő cégek - vagy akár magánszemélyek - nem megvetendő reklámlehetőséghez jutnak. Pénzük fejében a róluk elnevezett vonat másfél évig szerepel a MÁV menetrendjeiben, a pályaudvarok információs tábláin, a hangosbeszélők pedig naponta többször említik a kiválasztott nevet.

Az Államvasutak információs anyaga szerint az IC a fizetőképes rétegek - üzletemberek, családok, egyetemisták - ,,kedvenc utazási formája". Hogy miért éppen 10 millió forint a minimálár? Kiss Gábor szerint a MÁV ,,külsős PR-cégei" számították ki, hogy a piaci ár/érték arányok alapján ez a megfelelő összeg. Ha ugyanarra a vonalra több egyforma ajánlat akadna, a vasúttársaság versenytárgyalást rendez.

Az egyébként eddig sem volt példátlan, hogy egy cég IC-nevet vásároljon magának. Korábban Westel néven közlekedett már InterCity, a reggel hétkor induló Budapest-Mickolc járatot pedig jelenleg is TVK-nak hívják. Az érdeklődők február 20-áig adhatják be ajánlataikat, melyeket a MÁV nyolc napon belül kiértékel.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.