Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Visszatér a kánikula

2006.08.14. 17:18
Szerdától jön ismét a nyári meleg: dél felől afrikai eredetű légtömegek árasztják el a Kárpát-medencét. A forróság előreláthatólag a hétvégén lesz a legnagyobb.

Hétfőn és kedden még mindig nem árt esernyőt ragadni és vastagabb holmit húzni, de a meteorológusok szerint szerdától visszatér a nyár, augusztus huszadikán pedig mindenki leizzad. Az OMSZ jelentése szerint jelenleg Európában - a Skandináv-félszigettől az Appennini-félszigetig - ciklonális hatások alakítják alapvetően az időjárást. A gyakran megnövekvő felhőzet esőt, záport, néhol zivatart is hozhat. Felhőszakadás is előfordulhat: az eső mennyisége helyenként meghaladhatja a 20-30 mm-t.

A kontinens délnyugati vidékén, illetve a Földközi-tenger keleti medencéjében kevesebb a felhő, sokat süt a nap. Ezeken a tájakon meleg az idő, a hőmérséklet csúcsértéke többnyire 28, 35 fok között változik. Nyugat- és Közép-Európa nagy részén azonban ennél jóval hűvösebb az időjárás, általában 18, 25 fok közé melegszik föl a levegő, de a tartósan felhős, csapadékos helyeken csupán 15 fok körüli maximum hőmérsékletet mérnek.

A következő 24 órában egy újabb ciklonális hullám érinti a Kárpát-medencét, ezért egyelőre még marad a változékony, az átlagosnál kissé hűvösebb idő. Kedd reggelig nyugaton, északon várható több felhő az égen, és időnként záporok is kialakulnak, néhol zivatar is előfordulhat. Napközben északon, északkeleten többször, délen időnként növekszik meg a felhőzet, főként északon, északkeleten lehetnek záporok. Éjszaka helyenként párássá válik a levegő, ködfoltok is képződhetnek. Eleinte a déli, majd a nyugatira forduló szél időnként megélénkül, néhol meg is erősödhet, ezenkívül zivatarfelhők környezetében lehetnek erős, viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11, 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 21, 26 fok között várható.

A hét második felében jelentős felmelegedés várható, szerdán 29 fokos, csütörtökön már 32, pénteken 35, a hétvégén pedig ennél is forróbb lesz a napközbeni hőség. Dél, délnyugat felől ugyanis afrikai eredetű, meleg levegő árasztja el térségünket. Az metnet.hu előrejelzése szerint a várható időjárási helyzet nagyban hasonlít a 2000 augusztusi melegrekordokat hozó időszakra, szombaton délkeleten akár 38 fok is lehet. Csak csütörtökön és pénteken várható szórványosan frissítő zápor, zivatar. A meleg időszaknak várhatóan egy vasárnap érkező hidegfront vet véget, de délkeleten még akkor is 35 fok körüli csúcshőmérséklet ígérkezik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!