Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Támad a meleg

2004.07.15. 08:53
Csütörtökön és pénteken még nem, de a hétvégén már ránk szakad a kánikula, Matula bácsi leveti a gúnyát - ígérik az időjósok. Véget ér a hűvös időszak, péntektől fokozatos és erőteljes melegedésre számíthatunk. A hétvégén már elérjük a 30 fokot, ezt követően előreláthatólag tartósan berendezkedik nálunk a kánikula.
Csütörtökön változóan felhős lesz az ég, legfeljebb keleten lehet néhol zápor. Az éjszaka második felétől nyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és helyenként kisebb eső is előfordulhat. Az élénk északnyugati szél gyakran megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 19, 24 fok között alakul.

A következő napokban sok napsütésre, egyre melegebb időre számíthatunk. A hétvégén, jövő hét elején sokfelé igazi kánikula lesz, zápor, zivatar csak kevés helyen fordulhat elő.

Orvosmeteorológia

A hideg levegő utánpótlása megszűnik, a magasban melegedés kezdődik, ennek megfelelően a hidegfronti hatás után csütörtökön egyre inkább a melegfrontokkal együttjáró tünetek jelentkezhetnek. A szív- és keringési betegségben szenvedőknél kisebb rosszullétek jelentkezhetnek. Többen feszültnek érezhetik magukat, egyeseket fejfájás is gyötörhet. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál.

Európa

Európa nyugati része felett magasnyomás található. Ciklon örvénylik Kelet-Európában. A kontinens középső tájai fölé egyelőre még változó nedvesség tartalmú, hűvös levegő érkezik.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.