Mária
-6 °C
-2 °C

Enyhül a hideg, jön a hó

2005.01.31. 07:35
Kapcsolódó cikkek (1)
A héten változékonyra fordul az időjárásunk. Gyakori lesz a felhősödés és a csapadék. Keleten havazásra, hózáporra, nyugaton inkább havas esőre lehet számítani. Megerősödik a légmozgás. Jelentősen megenyhűlnek az éjszakák és melegebb, az átlagos viszonyokat elérő nappali hőmérsékletek várhatóak.
Hétfőn borús, hideg idő várható, északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet és havazás kezdődik. Élénk, majd erős lesz a nyugati, északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke -1, 0 fok körül alakul. Késő este -1 fok várható.

Kedden változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, elszórtan hózápor alakul ki, nyugaton havas eső várható. Erős lesz az északnyugati, északi szél. Hajnalban -5, 0 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke -2, +4 fok között alakul.

Humán

Melegfront hatására készüljünk fel, gyakoribb lehet a fejfájás, migrénes panasz. A légszennyezettség alacsony, a levegőminőségi határérték 15-30 százalékát éri el (ezen belül a nitrogénoxidok koncentrációja a legmagasabb). A porkoncentráció alacsony.

Újabb hidegrekord dőlt meg

#alt#
Klikk a képre!
Magyarországon vasárnap hajnalban újabb évszázados hidegrekord dőlt meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Nógrád megyei Zabaron mínusz 21,9 fokot mért. Ez 0,3 fokkal kevesebb a 1950-ben Miskolcon mért eddigi legalacsonyabb január 30-i hőmérsékletnél.

Január 30-án a legmelegebbet tizenöt éve Bácsalmáson regisztrálták, ahol plusz 15,9 fokig kúszott a hőmérő higanyszála.

Magyarországon egyébként szombaton is hidegrekordot regisztráltak: akkor szintén Zabaron dőlt meg az addigi január 29-i rekord a hajnali mínusz 22,6 fokos hőmérséklettel.

Az 1800-as évek vége óta mért legalacsonyabb feljegyzett hőmérsékletet, mínusz 36 fokot 1940. február 16-án könyvelték el Görömbölytapolcán.

Szélsőségek a világban

Huszonhét év után először ismét havazott a Szahara Algériához tartozó részén. A szokatlan hideghullám Algériában mélyen benyomult a Szaharába, s még az Algírtól 800 kilométerre délre fekvő Ghardaia környékén is vastag hó borította be a sivatag homokját. A havazás és a fagy okozta közlekedési balesetekben legkevesebb 20 ember vesztette életét Algériában egy hét alatt.

Spanyolországban óriási károkat okozott a termésben a szokatlan hideg. Olaszországban, Romániában és Bulgáriában még vasárnap is számos helységet elzárt a hó a külvilágtól. Farkasordító a hideg egész Németországban, Bajorországban az 1600 méteres magasságban fekvő Funten-tónál mínusz 39 fokos hideget mértek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!