Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Iliescu az európai szintű illemhelyiségekért

2001.04.20. 16:39
A Duna környéki városok vezetőinek találkozóján Ion Iliescu román államfő a mellékhelyiségek tisztaságának szükségességéről beszélt. A román államfő a térség munkanélküliségének megoldását a turizmus fellendítésében látja, ám tervei megvalósulásához a mellékhelyiségek színvonalának emelése szükséges. Ugyanebben a beszédében a schengeni övezet államait azzal vádolta, hogy vízumkötelezettséggel gátolják alapvető emberi jogukban, a szabad mozgásban a román állampolgárokat.

Ion Iliescu román államfő
A Duna-menti városok képviselőivel találkozott csütörtökön Ion Iliescu román államfő Giurgiu városában, ahol a térség gazdasági-fejlődési stratégiájáról tárgyaltak. A román államfő a térség munkanélküliségének megoldására a falusi turizmus fejlesztését ajánlotta. A turisták a azonban megfelelő színvonalú higiéniára és kényelemre vágynak, ami nem igazán jellemző a Duna-menti városokra.

Megcsap a bűz az illemhelyen

A román államfő megállapította, hogy az illemhelyiségek tisztaságának tekintetében rosszul állunk: "Bemegy az ember egy illemhelyre, és megcsapja a bűz". Az egybegyűlteknek az európai tisztasági modellt ajánlotta: "Mikor Európában egy mellékhelyiségbe belép az ember, mély benyomást tesz rá a tisztaság. Nálunk nem nehéz felfedezni egy illemhelyet, a bűz jó helyre vezet". A román államfő szerint a nyilvános mellékhelyiségek tisztaságának kérdése egyszerűen általános nevelési kérdés, nem több.

Az európaiak jogsértők

Ugyanebben a beszédében a román államfő a schengeni övezet államait a volt Szovjetunióhoz hasonlítva antidemokratikusnak nevezte, mert Románia polgárait vízumkötelezettséggel akadályozzák alapvető emberi joguk gyakorlásában, a szabad utazásban. Az államfő ugyanakkor elismerte azt is, hogy az európai országok az olcsó romániai munkaerő áramlásától is tartanak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.