Szabina
5 °C
11 °C

Elítélték a ferencvárosi terroristát

2002.11.07. 15:02
Terrorcselekmény és kényszerítés bűntette miatt jogerősen hat és fél év fegyházra ítélte a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön Horváth Gyulát, aki két évvel ezelőtt a főváros IX. kerületében kést szorított egy férfi nyakához azért, hogy követeléseit teljesítse a rendőrség.
A bíróság által is szokatlannak minősített eseménysor előzménye az volt, hogy a férfi 2000 októberében többször jelentkezett a BRFK-n és arról tett bejelentést, hogy társaival több embert megölt.

Cigarettázásra is nyílt mód

A rendőrség ellenőrizte Horváth Gyula előadásait, kereste az általa megjelölt helyeken a holttesteket, ám végül arra a következtetésre jutottak, hogy az általa tett bejelentések valótlanok.

Horváth Gyula az eljárás adatai szerint ezután 2000. október 21-én a IX. kerületben az utcán megállított egy házaspárt. Szóváltás után arcul ütötte a férjet, majd a nyakához szorított egy kést. Az asszonyt pedig felszólította, hogy hívjon rendőrt, különben megöli a férjét. Míg a feleség rendőrt kerített, Horváth Gyula a kést továbbra is áldozatának szegezte, és ahogy telt az idő, beszélgetésre, cigarettázásra is nyílt mód. Horváth Gyula a kiérkező rendőröktől azt követelte, hogy húsz percen belül érkezzen a helyszínre az általa megnevezett főhadnagy, ellenkező esetben megöli áldozatát.

Bár infantilis

Végül a sértett kiszabadult és két, nyolc napon belül gyógyuló karcolással megúszta az eseményeket, az elkövető pedig megadta magát a rendőröknek. Horváth Gyula nem tagadta bűnösségét. A nyomozás alatt elmondta: azért tette mindezt, hogy a rendőrök higgyenek neki és kutassanak az állítólagos hullák után. A bíróság előtt pedig azzal magyarázta a történteket, hogy családi problémái elől kívánt öngyilkosságba menekülni. Az igazságügyi elmeorvos szakértő szerint a 30 éves vádlott büntethető, bár infantilis, súlyos személyiségzavarban szenved.

Jogerőre emelte

A vádlott csütörtökön az utolsó szó jogán előadta, hogy megbánta tettét, sajnálja áldozatát és kéri a bíróságot, enyhítsen büntetésén. A terrorcselekmény vádban szereplő alapesete is öttől tizenöt évig terjedő fegyházzal büntethető. Az első fokon kiszabott hat és féléves fegyházbüntetést az ügyészség tudomásul vette, a védelem enyhítésért fellebbezett, az LB azonban csütörtökön jogerőre emelte az elsőfokú határozatot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.