Hajnalka
-1 °C
15 °C

Már Romániában jár a madárinfluenza

2005.10.08. 12:41
Pénteken a Duna-deltában azonosították a madárinfluenza vírusát, és már Magyarország is megkapta Brüsszel hivatalos értesítését. A faluban, ahol a vírust megtalálták, azonnal a legszigorúbb egészségügyi vesztegzárat vezették be. A kórokozó romániai megjelenése miatt behozatali tilalom lesz érvényben az élő állatokra, valamint a feldolgozatlan toll és tolltermékekre.

Pénteken a kora esti órákban a román földművelési miniszter hivatalosan bejelentette, hogy Romániában azonosították a madárinfluenza vírusát. "Délután két óra negyvenöt perckor az állatorvosi diagnosztikai laboratórium háziszárnyasoknál diagnosztizált és elismert három típusos madárinfluenza-vírust Tulcea megyében. Románia háromlépcsős válságtervvel készült arra az eshetőségre, ha a szomszédos Ukrajnából átszivárogna a madárinfluenza" - fogalmazott Gheorghe Flutur.

A Duna-deltában lévő, Ciamurlia de Jos nevű településen elhullott háziszárnyasokból végzett laboratóriumi analíziseket - megerősítés végett - Nagy-Britanniába küldték, írta az MTI. A faluban azonnali hatállyal szigorú köz- és állategészségügyi vesztegzárat vezettek be, és elrendelték a település összes háziszárnyasainak kiirtását, az egyéb háziállatok egészségügyi felügyeletét, a település fertőtlenítését és egészségügyi elszigetelését, a lakosság azonnali védőoltását a rendelkezésre álló leghatékonyabb influenza elleni gyógyszerrel, és szigorú orvosi felügyelet alá helyezését.

Vadmadarak hurcolhatták be

A térségre vonatkozó legszigorúbb egészségügyi vesztegzár bevezetésén túl a román mezőgazdasági tárca még péntek este Tulcea megyében és a vele határos további hét - Konstanca, Calarasi, Braila, Galac, Ialomita, Vaslui és Vrancea - megye területén betiltotta a vadászatot a vadmadarakra. Hasonlóképpen elrendelték a Duna-deltában előforduló vadmadarakból vett biológiai anyagok laboratóriumi vizsgálatát, a deltában szabadon élő háziállatok begyűjtését és egészségügyi ellenőrzését.

A román egészségügyi minisztériumban azonnal összeült a közegészségügyi válságstáb, hogy megtegye az ilyenkor szükséges intézkedéseket az érintett megyében. Egyúttal gondoskodnak az ország egész lakosságának a megfelelő tájékoztatásáról és az egészségügyi védőintézkedésekre vonatkozó felvilágosításáról, az orvosi kar és az egészségügyi hálózat megfelelő felkészítéséről. Ezzel egyidejűleg Románia betiltotta az élő és vágott baromfi behozatalát 15 országból, a határállomásokon pedig szigorítják az állategészségügyi intézkedéseket.

Az illetékes román szakhatóságok valószínűleg tartják, hogy a Duna-deltában előforduló vadmadarak közül esetleg leginkább a nagy lilik, a vadkacsa és a vadliba hurcolhatta be a madárinfluenza vírust. De két másik Tulcea megyei település - Maliuc és Agighiol - térségében negyven hattyútetemet is találtak. Román hírforrások által idézett illetékes szakemberek gyanúja szerint a legvalószínűbb, hogy a deltai vándormadarak esetleg Oroszországból és Kazahsztánból hurcolhatták be a Duna torkolatvidékére a madárinfluenza- vírust.

Van felkészülési terv

Az FVM szóvivője pénteken az Estének nem hivatalosan elmondta, hogy Magyarország már megkapta Brüsszeltől a hivatalos értesítést a romániai madárinfluenzáról. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője a MTV műsorában megerősítette, hogy ez a hivatalos eljárás. Mint mondta: "Brüsszelt kell értesíteni, és Brüsszelen keresztül, tehát az európai állategészségügyi értesítési rendszeren keresztül kapjuk az értesítést."

Ócsai hozzátette, hogy Magyaroszágnak van felkészülési terve a madárinfluenzára. "Az állategészségügy rendszeresen monitorozza az állatokat, többek között a vonuló madarakat, illetve a háziállatokat is." A főosztályvezető szerint a felkészültség igaz a humán egészségügyre is. A vírus romániai megjelenése miatt viszont behozatali tilalom lesz érvényben az élő állatokra, valamint a feldolgozatlan toll és tolltermékekre. Ócsai Lajos hozzátette, hogy a kész élelmiszerekre ez a szigorítás nem vonatkozik.

Minden feltétel adott

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már szeptember közepén felszólította a nemzetközi közösséget, hogy készüljön fel egy világméretű madárinfluenza-járványra. Csak idő kérdése, hogy a járvány a Föld minden tájékára átterjedjen, vélekedett akkor WHO főigazgatója, Dzsong Vuk Ri. "Nyilvánvaló, hogy így lesz, minden előfeltétel adott" - mondta.

A szakemberek szerint a járványt egy mutáns vírus okozza majd, amelyik a jelenlegi madárinfluenzával szemben már emberről emberre is képes lesz terjedni. David Nabarro, a WHO influenzakoordinátora egy hete úgy vélekedett, hogy az áldozatok száma öt- és százötvenmillió között bármennyi lehet. Minden országnak nemzeti járványellenes tervet kell kidolgoznia, és szükség van a térségek közötti, valamint a gazdasági élet szereplői és a nemzetközi szervezetek közötti szoros együttműködésre, hangsúlyozta.

Első próbák

Szeptember végén próbálták ki először embereken Magyarországon a madárinfluenza elleni oltóanyagot. Az önkéntesek között ott volt Rácz Jenő egészségügyi miniszter és Bujdosó László országos tiszti főorvos is.

Egyelőre azt a technológiát tesztelik, amellyel - ha később szükség van rá, - le lehet gyártani a mutáns, azaz az emberről emberre terjedő vírus elleni oltóanyagot - mondta el akkor Bujdosó László, hozzátéve: ez a vírusfajta ugyanis még nem jött létre, így az ellene hatásos gyógyszert sem lehet még elkészíteni.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.