Vendel
7 °C
11 °C

Járvány még nincs, de már itt az influenza

2004.01.14. 10:40
A Vas megyei tisztiorvosi szolgálat már kimutatta az influenzavírust, Somogy megyében tömeges megbetegedéseket okozott egy egyelőre beazonosítatlan kórokozó. Járvány még nincs, de pár héten belül ugrásszerűen megnőhet a betegek száma.
Kedden bezártak egy iskolát a Somogy megyei Jután, mivel az alsó tagozatos iskola 35 tanulója közül péntekre tizenhat már nem ment iskolába. A tömegesnek mondható influenzaszerű megbetegedést kiváltó kórokozót nem tudták azonosítani, mivel nem értesültek időben a megbetegedésekről - mondta el az Indexnek a Somogy megyei ÁNTSZ járványügyi osztályának vezetője. Szöllősy József szerint a tünetek alapján nem zárható ki az influenza, de járványról még nem szükséges beszélni.

A Somogy Megyei Hírlap információi szerint Somogysámsonban is tapasztaltak tömegesen megjelenő influenzaszerű megbetegedéseket, és Kaposváron is egyre több a gyanús eset. A sámsoni betegektől szombaton vett mintákból nem mutatták ki a két célzottan keresett influenzavírust, de mivel újabb megbetegedések történtek a településen Szöllősy József újabb mintákat küld az Országos Epidemiológiai Központba.

Még nincs járvány

Látogatási tilalmat rendeltek el Szombathelyen a Markusovszky Kórház krónikus tüdő- és belgyógyászati osztályán, az ott ápolt 76 beteg közül ugyanis szombat délig huszonheten panaszkodtak influenzaszerű tünetekre. Dr. Angyal Márta, a megyei ÁNTSZ helyettes tisztifőorvosa érdeklődésünkre arról tájékoztatott, hogy a betegektől vett mintákban több vírust is kimutattak, köztük az influenza egyik típusát, de hangsúlyozta, hogy nem influenza, hanem egy másik vírus okozta a kórházi osztályon történt járványos megbetegedéseket.

A helyettes tisztifőorvos hozzátette, a megyéből több helyről is jelezték a háziorvosok, hogy influenzában betegedtek meg pácienseik, de lényeges emelkedésről nincs szó. Pontos összesítő adatokkal, és járványra vonatkozó megállapításokkal azonban csak a jövő héten tudnak szolgálni.

Átlagos szint

Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója arról tájékoztatta az Indexet, hogy az elmúlt két hétben előfordult influenzaszerű megbetegedések okozójaként más vírusokat mutattak ki a beérkezett mintákból. Igaz ugyan, hogy kimutattak influenza A és B vírusokat is, de a tömeges megbetegedéseket nem ezek okozták. "Ez nem influenzajárvány" - hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve, hogy a megbetegedések száma az ilyenkor szokásos évi átlagnak megfelelő.

A Somogy megyei iskolabezárásról szólva elmondta, hogy ilyen kicsi közösség esetében nincs értelme járványról - ráadásul országos járványrol - beszélni, különös tekintettel arra, hogy lehetőség sem volt a kórokozó azonosítására. Az intézet adatai szerint a fővárosban eddig körülbelül háromezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, ez a szám a terület népességéhez képest nem jelentős. (Zárójelben jegyezte meg a főigazgató, hogy ötezernél kezdenek gondolkodni rendkívüli intézkedések bevezetésén az illetékesek.)

Az oltás véd
Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd alatt keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek. Az egyéb légúti fertőzésektől azonban az influenzafertőzések általában eltérnek a terjedés gyorsaságában: közösségek tagjainak többsége egyik napról a másikra eshet ágynak az influenza következtében.

Klinikai szempontból fontos különbség az influenza és egyéb légúti megbetegedések között, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek hiányoznak. Hirtelen kezdet, magas láz, erős levertség és izomfájdalmak a jellemzők. Kiemelkedő a járványügyi jelentősége is, mert világjárvány is kialakulhat, illetve több megbetegedést és halálesetet okozhat néhány hét alatt, mint az összes többi fertőző megbetegedés egész évben.

A szakértők szerint érdemes bármikor oltást kérni a háziorvosoktól influenza ellen. Igaz, hogy az oltóanyag teljes hatását csak két hét alatt éri el, de már a beadás után pár nappal is jelentősen csökkenti a megfertőződés lehetőségét. A Magyarországon forgalomban lévő influenzavakcinák kizárólag inaktivált vírust, vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák, így nem okozhatnak influenzás megbetegedést.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.