Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

66 ember meghalt, 988 megsérült az iráni földrengésben

2006.03.31. 11:01
Péntek kora reggel erős földrengés rázta meg Irán nyugati, hegyvidékes területét. A három egy mást követő földmozgás 66 ember halálát okozta. Legalább 988-an megsérültek.

Legalább hatvanhat halottja van annak a nagy erejű földrengésnek, amely pénteken reggel rázta meg Irán nyugati részét, közölte egy iráni tisztviselő az állami televízióban. A természeti csapás elsősorban Loresztán tartomány településeit sújtotta, több mint 988-an sebesültek meg. Az egymást követő három földmozgás magnitúdója 4,7 és 6,0 között volt a Richter-skálán.

Az epicentrum Borudzserd és Dorud iparvárosok közelében, hegyvidékes területen volt. Az érintett vidéken mintegy 330 település szenvedett 30-100 százalékos épületkárt a rengések miatt. A két város kórházai zsúfolásig teltek sérültekkel.


Nézze meg képeinket!

Az erős rengések miatt az érintett térségben megszakadt az áramszolgáltatás, nem működnek a hálózatos telefonok. A teheráni televízió jelentése szerint Irán számos részéből indultak mentőosztagok Loresztán tartományba. A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább fog emelkedni.

Ali Baráni, a lurisztáni kormányzó hivatalának katasztrófa-elhárítási felelőse elmondta, a péntek reggeli nagy rengések előtt már éjjel érezni lehetett kisebb, "előjelző" földmozgásokat a térségben. Ez figyelmeztette a helyi lakosságot a közelgő veszélyre, így feltehetőleg kisebb a halottak és sérültek száma, mint egyébként lenne három ilyen erejű földrengés esetén.

A strasbourgi szeizmológiai intézet műszereinek kimutatása szerint a rengések epicentruma az északi szélesség 32,86 fokának és a keleti hosszúság 48,30 fokának metszéspontjában helyezkedett el. Ebben a térségben található a műemlékeiről híres Szúza városa, az ókori Perzsiát meghódító Nagy Sándor által szervezett "szúzai menyegző" egykori színhelye.

Irán két tektonikus lemez találkozásánál helyezkedik el, emiatt az ázsiai országban meglehetősen gyakoriak a földrengések. A legutóbbi, pusztító erejű rengés 2003 decemberében következett be az ókori építményeiről híres Bám városának közelében, Irán déli részén. Az akkori katasztrófa 31 ezer ember életét oltotta ki.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.