Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Anglia meghódítására készül az iraki fiúzenekar

2003.06.12. 12:25
A brit toplisták élére törne a Senkinek sem ismeretlenek. Az iraki fiúzenekar kibontakozását eddig az iraki rezsim akadályozta, most az iszlámisták és szüleik jelentik a leküzdendő ellenállást. A fiúk azonban bizakodóak, próbahely híján egy Volkswagen Passatban gyakorolnak.
Hiába hívják magukat Senkinek sem ismeretleneknek, a popvilág meghódítására készülő öt iraki fiú még egyáltalán nem híres. Még - írja a Washington Post, hiszen az első iraki fiúcsapat egy brit popmenedzser érdeklődését is felkeltette.

Sokszínűek

Huszein diktatúrájának bukása esélyt adott az öt fiatalnak álmai teljesítésére, a háború vége óta azonban erősödőben vannak a nyugati kultúrát bűnösnek tartó iszlámisták is. A Senkinek sem ismeretlenek azonban nem retten vissza. "Harmincöt évig diktatúrában éltünk" - nyilatkozta a húszéves Nadim Hamed, a csapat frontembere. "Ha csak azért megtámadnak minket mert zenélünk, az terrorizmus" - tette hozzá.

A nyugati standardoknak megfelelően öttagú csapat Irakhoz hasonlóan változatos vallási és etnikai összetételű. A két alapító, Art Harutunian és Sant Garabedian örmény keresztények, Dijar Diler szunnita kurd, Hamed és Haszán Ali al-Faludzsi síita arabok. "Mi mind testvérek vagyunk" - nyilatkozta a Postnak a dalszerző Harutunian.

Éneklés helyett harcot ajánlottak

A csapat négy éve alakult, Harutnian és Garabedian Irak egyetlen nyugati zenéket játszó rádióadóján, Udáj Huszein Ifjúság Hangja FM nevű csatornáján toborzott tagokat. Nyugati stílusukat és angol nyelvű dalaikat azonban a "társadalomra nézve károsnak" tartotta a bukott rezsim. Az áttörés elmaradt, a banda első albuma kétezer példányban kelt el.

"Azt mondták, a fiataloknak katonáskodniuk kell, fel kell készülniük a harcra, nem pedig szerelmes dalokat énekelniük" - magyarázta a Postnak Harutunian. És nem a rezsim volt az egyetlen akadálya a fiúk sikerének. "A szüleink is azt mondták, hogy zenélés helyett igazán dolgozhatnánk a megélhetésért" - mesélte Garabedian.

A legnagyobb problémát mégis a próbahely hiánya jelenti. Míg a fiúk példaképei - a Backstreet Boys és a Westlife - napi nyolc tíz órát gyakorol, a Senkinek sem ismeretlenek alig két órát. Azt is legtöbbször Bagdad bombakráterek szaggatta utcáin, egy Volkswagen Passattal körözve.

Megmutatnák Irak igazi arcát

Most azonban akár teljesülhet is a fiúk álma. Hey girl című dalukra felfigyelt Peter Whitehead brit popmenedzser. Hamed máris a világsikerre gondol. "A világ leghíresebb rockzenésze szeretnék lenni. Tudom, hogy ez csak egy álom, de miért ne sikerülhetne" - mondta.

Harutunian megfontoltabban nyilatkozott. A fiatalember számára a legfontosabb, hogy pozitív képet mutassanak Irakról. "Sok kiművelt, jólnevelt ember él Irakban, akik békét akarnak. Nem vagyunk terroristák" - fogalmazta meg a zenekar fő üzenetét a Postnak. Garabedian szerint a cél, hogy felkerüljenek a brit toplistára. Bár már ez sem lenne kis teljesítmény az embargóktól és szankcióktól sújtott országból induló fiúcsapattól, azt sem tartja kizártnak, hogy egyszer "a nagy lemeztársaságok segítségével" listavezetők legyenek.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.