Emőke
8 °C
19 °C

Szolnokon is nehéz az iskolatáska

2000.11.20. 19:48
Kapcsolódó cikkek (1)
Iskolatáska-mérési akciót szervezett hétfőn Szolnokon a Kassai úti Általános Iskolánál az MSZP városi szervezete. Az akcióra a nemzetközi Gyermeki Jogok Világnapja alkalmából kerülhetett sor, ami a helyi szocik szerint kiváló alkalom arra, hogy megmérjék a kisdiákok hátizsákjának súlyát. A világnapot az ENSZ Gyermeki Jogi Egyezményének 1989-es deklarálása óta tartják. A szervezet minden országban figyelemmel követi az egyezmény betartását, itthon azonban még nem vizsgálta a gyerekek jogi helyzetét.
A kapott értékek három és kilenc kiló között mozogtak, ami kétségtelenül elgondolkodtató adat. A hétfői világnap apropójául szolgáló ENSZ egyezmény azonban sajnálatos módon nem jelöli meg az iskolatáskák súlyának felső határát, ezért a vizsgálat után sem világos, hogy az adatok ismeretében bosszankodva vagy nyugodt szívvel gondolkodjunk-e el a szolnoki szocialisták eredményein.

Az mindenesetre biztos, hogy Radócz Zoltán, a párt önkormányzati képviselője az eredmények ismeretében bosszankodik. A politikus a mérés után ugyanis így összegezte tapasztalatait: az akció során 250 alsó és felső tagozatos tanulót mértek meg táskával, majd anélkül is. A tankönyvekkel, iskolai eszközökkel, tornacuccal, és tízóraival teli szütyők súlya 3 és 9 kiló között mozgott, és elsősorban az alsós gyerekeké volt súlyosabb.

Magyarországon az ENSZ még nem vizsgálta a gyerekek helyzetét

Az Index érdeklődésére a helyi szervezet képviselője elárulta, hogy a méréssel fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy a gyermekeket érintő dolgokat az érintettek szemszögéből kellene szemlélni. Mondhatjuk - tette hozzá a képviselő - hogy Magyarországon az iskolatáskák terén nincsenek rendben a dolgok.

Magyarország 1991-ben csatlakozott az ENSZ által deklarált gyermekjogi egyezményhez. Azóta nem volt a gyermekek helyzetét felmérő ENSZ-monitoring vizsgálat Magyarországon.

Nehezebb a pesti iskolatáska

A TÁRKI júliusban készített egy felmérést az Oktatási Minisztérium felkérésére. Ebből az derült ki, hogy a budapesti diákok 7,2 kilogrammos táskájukkal másfél kilóval több terhet cipelnek naponta, mint kistelepülésen élő társaik. A vizsgálat szerint a szülői munkaközösségeknek mindössze két százaléka bír befolyással arra, milyen tankönyvet használjanak az iskolákban. A fővárosi általános iskolások jobb szociális helyzete miatt Budapesten jobb minőségű tankönyvekből tanulnak a diákok, mint a kisebb településeken - áll ugyane felmérésben.

Az Állampolgári Jogok Országos Biztosának irodáján az Indexnek elmondták, hogy figyelemmel kísérik a gyermeki jogok helyzetét, és eddig semmiféle panasz nem érkezett az OBH-hoz az iskolatáskák súlyával kapcsolatban. A szolnoki szocialisták ,,De nehéz az iskolatáska" fantázianevű megmozdulása tehát várhatóan nem indít majd el komolyabb oktatásügyi reformtervezetet, bár eredményeik úgyszólván kétségtelennek tekinthetők.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.