Gyöngyi
2 °C
13 °C

A fiatal angol nők a legiszákosabbak

2003.10.21. 07:19
A fiatal angol nők tartják a női alkoholfogyasztási rekordot Európában: 18-tól 24 éves korukig három és félszer annyi alkoholt isznak, mint a hasonló korú olasz nők.
Fejenként átlagosan 203 litert fogyasztanak évente az angol kisasszonyok, de borúlátó becslések szerint ez 242 literre is emelkedhet 2007-re - idéz az AFP a Datamonitor intézet jelentéséből.

Az ifjú brit hölgyeket a németek szorosan követik a "versenyben" a maguk 189 literjével, mögöttük halvány harmadikok csak a holland nők, akik fejenként mindössze 107 liter szeszes italt öntenek magukba évi átlagban.

A szigetországi amazonok, úgy tűnik, megszelídülnek az évek haladásával, hiszen a kortól független összesített átlagfogyasztás már alig több mint a fele az ifjú évekének: 108 liter fejenként és évente.

Bárban, éttermekben

A vizsgálat készítője, Andrew Russell azt is felfedezte, hogy a fiatal brit nők jellemzően nem sör formájában, füstös kocsmák mélyén fogyasztják fenti fejadagjukat, hanem ennél kifinomultabb módokon: inkább koktélbárokban vagy étkezések kísérőjeként. A szeszes italokra fordított kiadást illetően szintén Anglia vezet: a férfiak és nők összesen évi 47,56 milliárd eurót áldoznak erre évente kocsmákban, éttermekben és szórakozóhelyeken. Őket követik a franciák, akik 46,2 milliárd eurót költenek hasonlókra, utánuk a németek jönnek 31,3 milliárd euróval.

Szeszbevitel

Egy másik, a kormány által szeptemberben közzétett felmérés szerint a férfiak közel 40 és a nők 22 százaléka iszik túl sokat az Egyesült Királyságban, míg ugyanez az arány például Franciaországban csak 9 százalék a férfiak és 5 százalék a nők vonatkozásában. A tanulmány akkor minősíti túlzottnak a férfiak fogyasztását, ha az például sörből egy-egy alkalommal fejenként két litert (nyolc alkoholegység) ér el, a nők esetében pedig hat egységnyi alkohol megivását tekinti annak egy alkalommal (ez körülbelül kétharmad üveg bornak felel meg) - ez a kétszerese a mindennapi gyakorlatban elfogadható mértékű szeszbevitelnek.

"Nemzetünk kevesebbet iszik, mint száz éve, de az elmúlt 15 évben a fogyasztás folyamatosan emelkedik" - állapította meg a Datamonitor. A 16 év alatti kamaszok is kétszer annyit isznak, mint tíz évvel ezelőtt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.