Mária
-7 °C
3 °C

Ötvenezer halottól rettegnek New Orleansban

2004.09.15. 13:47
A legrosszabb esetben hatméteres árvizet és ötvenezer ember halálát okozhatja az Ivan hurrikán New Orleansban. A helyi hatóságok a tengerszint alatt fekvő város teljes pusztulásától tartanak.
Elpusztíthatja New Orleanst az Ivan hurrikán, figyelmeztettek a helyi hatóságok. A francia-kolonialista stílusban épült, egyedi kultúrájú város jelentős része a tengerszint alatt fekszik, a kétszáz kilométeresnél is nagyobb széllel érkező vihar pedig akár hatméteres vízszintnövekedést is okozhat.

Ötvenezer halottas rémálom

Tekintse meg képeinket!
A helyi védelmi bizottság tízezer hullazsákot tart készenlétben hasonló esetekre, Walter Maestri, a város egyik vészhelyzeti irányítója szerint azonban akár ötvenezer ember is életét veszítheti, ha az Ivan pont a város felett halad át.

Az északnyugati irányba haladó hurrikán várhatóan csütörtökön, magyar idő szerint délben éri el a partot. Az ötös erősségi skálán négyes besorolású vihar eddig hetven körüli halálos áldozatot követelt a karibi térségében.

Még erősödhet

Az előrejelzések szerint a hurrikán még erősödhet is, a szélsebesség elérheti a kétszázhatvan kilométerest is. Ezzel a vihar már a legerősebb, ötös kategóriába esne. Más számítások viszont azt jelzik, a partig valamelyest gyengülni fog a vihar ereje.

A hatóságok szerint, ha a vihar útvonala nem változik, a várost hat méteres, kemikáliákkal szennyezett víz öntheti el, ugyanis New Orleanstól délre jelentős olajkitermelés folyik.

Készültség Texasban is

A Houston Chronicle-nek nyilatkozó szakemberek szerint, mivel a hurikán átmérője több mint százhatvan kilométer, gyakorlatilag mindegy, hol ér partot. A vihar miatt még Houston környékén is készültséget rendeltek el. Floridában és Alabamában - ahol a hurrikán érintette területek nem a legsűrűbben lakottak - is háromnegyedmillió ember evakuálását rendelték el.

A New Orleansból menekülők már Baton Rouge-nál, New Orleanstól közel száz kilométerre hatalmas dugót okoznak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.