Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Japán az erőszakoskodó amerikai kiadatását kéri

2003.06.16. 18:09
Letartóztatási parancsot adott ki egy japán nő megerőszakolásával gyanúsított amerikai tengerészgyalogos ellen hétfőn egy japán bíróság. Japán az amerikai katona kiadatását kéri, az amerikai nagykövet együttműködést ígért.
A gyanúsított, a japán Okinava szigeten állomásozó amerikai katonaság 21 éves őrvezetője állítólag megvert és megerőszakolt egy 19 éves japán nőt május 25-én. A férfi beismerte, hogy megverte a nőt, de tagadta, hogy megerőszakolta volna. A japán kormánynak az a szándéka, hogy a gyanúsított kiadatását kéri az amerikai féltől, jelentette be Kavagucsi Joriko japán külügyminiszter. Egyben mélységes sajnálatát fejezve ki a súlyos bűncselekmény miatt. A japán miniszter asszony tárgyalt Howard Baker amerikai nagykövettel, aki megígérte, hogy az amerikai hatóságok teljes mértékben együttműködnek a japán rendőrséggel - jelenti az AP.

Nem kell kiadniuk

A két ország közötti megállapodások szerint az amerikai hatóságok nem kötelesek kiadni a japán igazságszolgáltatásnak a nyomozati szakaszban a bűncselekmények elkövetésével gyanúsított amerikai katonákat. Ám megfelelően megalapozott esetekben kiadhatják őket a vádemelés után.

Felzúdulás

A szigetországban állomásozó negyvenhétezer ezer fős amerikai haderő személyi állományának több mint a fele a Tokiótól ezerhatszáz kilométerre délre fekvő Okinava amerikai katonai támaszpontjain teljesít szolgálatot. A katonák által elkövetett bűncselekmények, illetve a gyanúsítottak kiadatásának kérdése már több esetben a helyi lakosság nagy felzúdulását váltotta ki, különösen 1995 óta, amikor három amerikai katona megerőszakolt és meggyilkolt egy japán diáklányt.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.