Miklós
-7 °C
2 °C

Jesse James két halála

2000.06.02. 11:20
Csak kétszer élsz, hirdette a James Bond film, a mai gyakorlatban ezzel szemben inkább kétszer halnak az emberek. Megrendezni a saját halálunkat nem is olyan rossz ötlet: sok pénzt csikarhatunk ki a biztosítóktól, elmenekülhetünk az adóhatóság elől, vagy éppen egyéb kellemetlenségeket úszhatjuk meg. Ide tartozik például, ha a fél ország a nyomunkban van, például bankrablás, gyilkosság, illetve nemi erőszak miatt.

Az állatoknak több élete, a bűnözőknek több halála van - ezt is mondják, és esetünk minden bizonnyal alá is támoasztja mindezt. A már említett spontán elhalálozási módszerhez folyamodott ugyanis a hírhedt bűnöző Jesse James is, legalábbis ezt állítják Granbury városának lakói, akik szerint Jesse ott van eltemetve - adta hírül a SkyNews.

,,Állítólag megölték 1882-ben."

James ,,úr", klasszikus, hollywood-i westernfilmekbe illő halált halt
James ,,úr", ha használhatjuk egyáltalán esetében a titulust, klasszikus, hollywood-i westernfilmekbe illő halált halt: egy társa - a 10 000 dolláros vérdíj reményében - nemes egyszerűséggel golyót repített koponyájába. Ez legalábbis a hivatalos és romantikus verzió. A nem hivatalos változat szerint azonban Jesse egyszerűen megrendezte a jelenetet, ami a körülményeket figyelembe véve nem kevés rendezői fogékonyságról tesz tanúbizonyságot. A missouri eset után, mert itt történt az állítólagos főbelövés, szépen el is temettek egy hullát, akinek sírján eddig a Jesse James név díszelgett.

Ezalatt az igazi rabló szépen elköltözött Granbury-be, és boldogan élt 1951-ig, amikor 103 éves korában belehalt a nagy semmibe. Az ottani lakosok állítólag csak a halottszemlén vették észre, hogy Frank Dalton, azaz Jesse James testén több golyó ütötte seb van, illetve egy heg a nyakán, valószínűleg akasztásból kifolyólag. A testet most exhumálták, a koporsón a következő felirattal Jesse Woodson James, az elhalálozás dátuma 1951 augusztus 15. Alatta kisebb betűkkel a következő állt, ,,Állítólag megölték 1882-ben."

Most folyik a találgatás, hogy vajon melyik is az igazi Jesse James holtteste, és melyik a ,,hamisítvány". A problémát a Kalifoniai Egyetem hivatott megoldani, ahol James három leszármazottjától vesznek DNS mintákat, majd azokat összehasonlítják, a holttestek csontjából vett mintákkal. A kutatók állítása szerint ezzel a módszerrel meg lehet állapítani, hogy melyik holttest Jesse James-é.

Egy bűnöző története

Jesse James az amerikai polgárháború idején tanult meg lovagolni és lőni. A vesztes déli oldalon szállt hadba, és miután a háború véget ért a Quantrill's Raiders nevű lovas gerillacsapattal garázdálkodott. 16 éves volt, amikor testvérével, Frank-kel először megpróbáltak kirabolni egy bankot, sikertelenül. Első vonatrablása alkalmával megölt egy gépészt, innentől egyenes volt az út számára 15 év rabláshoz és fosztogatáshoz. A testvérével alapított bandájával végigdúlta a nyugatot, egészen 1876-ig, amikor egy sikertelen bankrablási kísérlet után a banda nagy részét megölték vagy elfogták, kivéve persze a James fivéreket.

A testvérek újabb embereket toboroztak, hogy folytassák tevékenységüket egészen 1882-ig, amikor Robert Ford állítólag megölte Jesse James-t. Ford és testvére természetesen a 10 000 dolláros vérdíjat szerették volna megkaparintani, ezzel szemben gyilkosságért elítélték őket, de kormányzói kegyelemben részesültek.

Charles Ford két évvel később öngyilkos lett, míg testvérét 1892-ben egy kocsmai verekedés ,,alkalmával" ölték meg. Talán a vérdíj lett volna az ára a hallgatásuknak, de valószínűleg nem tudták, hogy nem ölték meg Jesse James-t, mivel elkövetkezendő rövid életükben később sem leplezték le ,,a titkot", ha volt egyáltalán.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.