Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Három beteghordót gyanúsítanak a halottcserével

2004.12.17. 14:14
Továbbra sem tudni, ki követte el a Jahn Ferenc kórházban december elején történt holttestcserét. A főigazgató három beteghordóra szűkítette a "gyanúsítottak" körét. Egyelőre nem függesztenek fel senkit.

Három emberre szűkítette a Jahn Ferenc kórház belső vizsgálata azoknak a körét, akik elkövethették a szándékos halottcseréket, közölte Gerő Gábor főigazgató pénteken sajtótájékoztatón. Mint mondta, mindhárman beteghordók, és a meghallgatáskor tagadták a holttestek cseréjét.

Gerő Gábor hozzátette, a kórház egyelőre nem függesztette fel állásukból a beteghordókat, ezt a lépést csak a rendőrségi vizsgálat lezárulta után teszik meg, ha szükséges. Korábban a rendőrség az Indexnek elmondta, megfelelő tiltó paragrafus hiányában nem indít eljárást az ügyben. A főigazgató újra elmondta, hogy a véletlent ki lehet zárni, mivel egyszerre két csukló- és két bokapánt azonosító "leesése és más halottra kerülése" szinte lehetetlen. Ezt a meghallgatáson a boncmesterek és a beteghordók is megerősítették, tette hozzá.

A főigazgató nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy ki és miért követte el a szándékos halottcserét. Továbbá nem kívánta megjelölni azt a kártérítési összeget sem, amelyet a kórház méltányosnak tartana kifizetni abban az esetben, ha az elcserélt elhunyt hozzátartozója ilyen igénnyel lépne fel a kórházzal szemben.

Gerő elmondta, csak az elkövető vallomása alapján tudják majd azonosítani azt az elhunytat, akit a csere miatt elhamvasztottak. A kórház tesztelésre kapott egy új beteg- és halottazonosító karszalagot, ami olyan anyagból készült, amelyet nem lehet levenni vagy eltépni.

A ravatalnál vették észre

A múlt héten látott napvilágot a hír, hogy ismeretlenek boncolás után összecserélték három halott azonosító céduláját a Jahn Ferenc kórházban. A főigazgató akkor elmondta, biztos benne, hogy a halottcserét a beteghordók követték el, és belső vizsgálatot kezdeményezett. Az egyik elhunyt hozzátartozói csak a ravatalozóban vették észre, hogy a koporsóban egy idegen fekszik -- az ő halottjukat addigra elhamvasztották. A kórház közleményben cáfolta az egyik napilap értesülését, mely szerint a beteghordók engedély nélkül nyilatkozó főnökét még a múlt pénteken kirúgták.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.