Árpád
-1 °C
9 °C

Három nap alatt tízezer látogató a Jimmy-kiállításon

2001.01.22. 17:50
A pipát, a szemüveget, az arany- és platinalemezeket eddig körübelül tízezren látták a Zámbó Jimmy emlékkiállításon. A csepeli Plázában már túl vannak a nehezén, a pénteki nyitva tartást három órával, a szombatit pedig másfél órával hosszabbították meg. A rajongók nem törik be a vitrineket, nem hangoskodnak, kegyelettel vonulnak az egyik élménytől a másikig. Közben halkan Jimmy-dalok szólnak, amelyek kellő inspirációt adnak az emlékfal fehér területeinek betöltésére.
Sok biztonsági őr vigyáz a kiállításra, nem véletlen a fehér láncszemekből összeállított kordon
Ma már alig van szabad hely a falon. ,,Örökké a szívünkben élsz", ,,Nekünk te vagy a legnagyobb király", ,,Szerettük a hangodat Jimmy" feliratok futnak girbegurbán, ahogy a többi emlékező betű engedi. A Csepel Plaza első emeletén feltűnően sok biztonsági őr vigyáz a kiállításra, nem véletlen a fehér láncszemekből összeállított kordon, a folyamatos ,,legyen szíves, arébb menni" felszólítás. Pedig a hétfő déli őrmeló csak ,,kispályás feladat" ahhoz képest, amit a biztonsági emberek a megnyitó napján végeztek. Ez egybeesett Jimmy ravatalozásának napjával, amolyan alternatív program volt: a temetés előtti közvetlen emlékezés. A Plaza este nyolc helyett tizenegy órakor zárt be, a sorban állók száma csak akkor apadt nullára.

Saccolás

Kertai Zsolt, a Csepel Plaza marketingigazgatója az Indexnek elmondta, hogy csak becsült adatok vannak arról, hogy az elmúlt három napban hányan látogatták meg a kiállítást.
- Tízezer emberről lehet szó, de a tényleges számot csak saccolni tudjuk - mondta Kertai, és hozzátette, hogy a kiállítást a család jóváhagyásával nyitották meg. ,,Pénteken Edit asszony és Krisztián, vasárnap pedig a nagyobb család tekintette meg a relikviákat" - avatott be a részletekbe a marketingigazgató.

Az elmúlt három napban tízezren látogatták meg a kiállítást Zámbó Jimmy pipája, mellette a névjegykártyatartója

A kiállítás diszkrét és visszafogott, a szervezők szerint maximálisan megfelel azoknak a követelményeknek, amelyeket a kezdet kezdetén megfogalmaztak: legyen igényes, és személyes. Ez utóbbi jegyében fekszik a vitrin ablakai mögött Zámbó Jimmy pipája, mellette a névjegykártyatartója vagy a kedvenc szemüvege két ablakkal arrébb. A teremben tíz-tizenöt látogató, a kiállítóterem előtt szintén, a riporter ott-tartózkodása idején nem volt pauza a beengedő munkájában.
- Hál'istennek nem volt még gondunk egyetlen rajongóval sem - meséli az egyik biztonsági őr, és társa megerősíti mondatait.

A látogatók

Az egyik legbecsesebbnek tartott kiállítási tárgy Jimmy Jazz Akadémiai Értesítője, amely félig nyitott, így megtudhatjuk, hogy ötös volt éneklésből, négyes zongorából, valamint mozgástanból. A jegyeket igazolta az idő: A MAHASZ Arany Zsiráf-díja, a Huszka Jenő-díj, valamint az Inter Lyra 2000 szobra is a kiállított tárgyak között figyel.

A MAHASZ Arany Zsiráf-díja Az újságkivágásokkal telített faliújság előtt időznek a legtöbben

Elsősorban a vendégeket, akik közül nem találtunk ősrajongót, mindenki ,,erre jártunk, és ezért benézzünk" alapállásból várakozott, és nyert bebocsátást a terembe. A kellékként felállított zongora és az újságkivágásokkal telített faliújság előtt időznek a legtöbben, a bátrabbak három tollból választanak, hogy felírják utolsó üzenetüket Jimmynek. ,,ADU Vállakozási Szakközépiskola 9a, 9b, 9c" - olvasom az egy perce leírt szavakat, a három lány még nem hagyta el a termet Jimmy arany- és platinalemezeit számolja. Szinte mindegyik itt van, két életnagyságú Jimmy karton mellett: az egyik a zongora mögött, a másik a kirakatban. Az utóbbin a művész kedvenc fellépőruhája: Versace fekete kiadásban.

Életnagyságú Jimmy karton a zongora mögött Az álmok csak úgy múlnak el, ha újra itt leszel

A szabadnap az szabadnap

A teremben egy tizenöt számból álló videokazetta szolgáltatja a képet és a hangot, éppen Pataky Attila énekel, Lagzi Lajcsi pedig a Dáridó-udvarházról beszél.

Két hét. Ennyire tervezik a kiállítás idejét, amely azonban rugalmas, attól függően, hogy a nyugodtabb napokon mennyien lesznek kíváncsiak a relikviákra. Feltehetően sokan. A riporter húsz perc alatt harmic látogatóval találkozott, volt, aki Budáról tömegközlekedett, de ,,a szabadnap az szabadnap", és ezzel az axiómával nem lehet vitatkozni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!