Mária
-7 °C
3 °C

Büntethetik az autópályán bliccelőket

2003.06.18. 12:56
Minden adatvédelmi akadály elhárult az autópályákat matrica nélkül használókat ellenőrző elektronikus rendszer üzembe helyezése elől. A bliccelők adatait ezután kiadhatják az autópálya-társaságnak - derül ki az adatvédelmi ombudsman szerdai közleményéből. A bliccelõket nem fogják visszamenõleg megbüntetni.
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos tavaly kezdte el vizsgálni, hogy az adatvédelmi szabályokat betartva működtetik-e az M1-es és az M3-as autópályákon a matricákat ellenőrző kamerákat. A vizsgálat során Péterfalvi Attila számos konzultációt folytatott az elektronikus ellenőrző rendszer fejlesztését végző belügyi tárcával, amely a kamerák és a hozzá kapcsolódó technikai berendezések tulajdonosa, valamint a működtetésre jogosult Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt.-vel.

Lesz büntetés

Az elmúlt másfél évben az ombudsman javaslatára is számos jogszabály módosult. "A próbaüzemet követően az ÁAK Rt. által kezelt rendszer a személyes adatok védelméhez fűződő jog érvényesülése mellett a hatályos jogszabályoknak megfelelően biztosítja az autópályát érvényes matrica nélkül igénybe vevő autók üzemben tartóival szembeni pótdíjigény érvényesítésének lehetőségét" - olvasható a közleményben. Az Állami Autópálya Rt. illetékese az Index kérdésére elmondta, a bliccelõket nem fogják visszamenõleg megbüntetni.

Az ehhez szükséges név- és címadatokat az ÁAK Rt. a Belügyminisztérium közúti közlekedési nyilvántartásából jogszerűen szerzi be.

Autópálya-kamerák vannak, de az adatokat nem használják

Az autópályák kamerás felügyeleti rendszere tavaly január eleje óta ellenőrzi, hogy az autósok rendelkeznek-e az autópálya-használathoz szükséges matricával, de eddig, bár a kamerák már működtek, nem bírságoltak a felvételek alapján.

A technikai problémák mellett azért sem bírságoltak, mert az ombudsman tavalyi állásfoglalása szerint az adatvédelmi törvénnyel ellentétes lenne a járművezetők személyes adatait kiadni az autópálya-társaságnak.

A bliccelők száma 5-8 százalék között ingadozik, az állam emiatt jelenleg évi 5-800 millió Ft bevételtől esik el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.